Składniki:
1 serek wiejski
2 jajka
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 czerwonej papryki
1/2 cukinii
1 szklanka jarmużu
sól, pieprz
olej do smażenia
Jarmuż zrobił się ostatnio dosyć modny. Nie mam nic przeciwko tej modzie bo warzywo to, to skarbnica dobra. Zawiera sporo wapnia, żelaza i witamin, a dodatkowo ma właściwości antynowotworowe. Skoro to taki skarb, to teraz trzeba tylko znaleźć sposoby na przemycenie go do naszych potraw. I tu z pomocą przychodzę ja ;-)
Ostatnio ponownie zachwycam się placuszkami z serka wiejskiego. Niedawno pisałam o placuszkach z brokułami i kukurydzą, a dziś proponuję do serka dorzucić trochę papryki, cukinii i jarmużu.
Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem i podsmażamy aż zmiękną. Na koniec dodajemy posiekany jarmuż (najlepiej usunąć większe łodyżki, bo są zbyt twarde i posiekać tylko liście). Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy przesmażone warzywa, serek wiejski oraz mąkę. Białka roztrzepujemy widelcem i dodajemy do reszty składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy masę. Jeżeli macie wrażenie, że jest zbyt luźna należy dodać łyżkę mąki więcej. Na rozgrzanym oleju smażymy na rumiano z obu stron niewielkie placuszki. Aby usunąć nadmiar tłuszczu można je odsączyć na papierowym ręczniku. Powodzenia i smacznego!
Nie jadłam jeszcze takich, wyglądają zachęcająco.
OdpowiedzUsuńPolecam :-) są super :-)
UsuńPyszne! Ciekawe, zdrowe, łatwe i szybkie w przygotowaniu
OdpowiedzUsuń