wtorek, 10 lutego 2015

TARTINKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z BOCZNIAKAMI


Składniki:

1 opakowanie ciasta frnacuskiego
1 opakowanie boczniaków (250g)
3 jajka
2 łyżki śmietany 18%
tarty parmezan ( 1 łyżka na tartinkę)
garść rukoli
1/2 cebuli
oliwa
sól, pieprz

Kiedyś już rozpisywałam się na temat ciasta francuskiego. Uważam, że jest to cudowne rozwiązanie jak chcemy zrobić na szybko coś nietuzinkowego. Wypieki przygotowane z niego niejednokrotnie wprawiły w zachwyt mnie i moich gości. Tym razem było tak samo. Leżało sobie spokojnie w lodówce, aż w końcu zamieniłam je w małe dzieła sztuki. Polecam ;-)
Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojone boczniaki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy je na wolnym ogniu. Z ciasta francuskiego, foremkami, w których będziecie robić tartinki, wycinamy koła. Koła układamy na dnie foremki, a z pozostałego ciasta wycinamy paski (ok 1,5 cm szerokości). Robimy z nich brzegi tartinki. Ciasta starczyło mi na 4 foremki. Jajka mieszamy ze śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do każdej foremki wyłożonej ciastem nakładamy porcję grzybów i zalewamy je miksturą jajeczną. Wrzucamy kilka gałązek rukoli i oprószamy startym parmezanem. Parmezan można zastąpić żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 15-18 minut. Powodzenia i smacznego!






2 komentarze: