Składniki:
1 serek wiejski (200g)
2 jajka
1/2 szkl mąki pszennej
2 czubate łyżki otrębów pszennych
1/2 główki brokuła
3 łyżki kukurydzy z puszki
sól, pieprz
olej do smażenia
Czasami odkrywam jakąś fantastyczną potrawę i tłukę ją w kółko aż mi się znudzi. Pamiętam, że tak właśnie było z placuszkami z serka wiejskiego. Są wyśmienite więc robiłam je na milion sposobów, z przeróżnymi owocami sezonowymi i zawsze na słodko. Nie wiem dlaczego, ale jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy by zrobić je na słono. Ostatnio zagadała mnie znajoma i powiedziała, że razem z mężem zajadają się tymi placuszkami z mojego bloga, tylko że zamiast na słodko robią je teraz wytrawne. Od razu "zaświeciła mi się żarówka w głowie"! Jakie to proste i ile możliwości! Przecież tak samo jak z rozmaitymi owocami, można je robić z warzywami. Moja pierwsza odsłona to brokuł i kukurydza. Część mąki z oryginalnego przepisu zastąpiłam otrębami. Rewelacja! I na pewno będzie więcej wersji. A wszystko dzięki Weronice ;-)
Brokuły dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu i ostudzeniu można je jeszcze delikatnie rozdrobnić. Oddzielamy żółtka od białek. W misce umieszczamy serek wiejski, mąkę, otręby, kukurydzę, brokuły oraz żółtka. Dodajemy roztrzepane widelcem białka, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy do uzyskania w miarę jednolitej masy. Smażymy niewielkie placuszki. Podane proporcje są w sam raz dla 2 osób. Powodzenia i smacznego!
Ciekawy pomysł, nie spotkałam się z tym, żeby z serka wiejskiego robić placuszki.
OdpowiedzUsuńSą pyszne.
UsuńRobiłam je już z różnymi innymi dodatkami.
Niedługo opublikuję ;-)