piątek, 19 grudnia 2014

AZJATYCKI KURCZAK W POMARAŃCZACH


Składniki:

podwójna pierś z kurczaka
1 pomarańcza
1 łyżka miodu
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 ząbki czosnku
1 łyżka prażonego na suchej patelni sezamu
szczypiorek
olej sezamowy
chiński makaron (noodles) lub ryż

Azjatyckie jedzenie to moja słabość. Absolutnie! Uwielbiam chodzić do azjatyckich restauracji by próbować nowych rzeczy ale jeszcze bardziej lubię chyba przyrządzać je w domu. Ten pomarańczowy kurczak to moje ostanie odkrycie. Jest genialny. Całkowicie inny od tego co jadłam do tej pory. Zobaczyłam gdzieś w internecie zdjęcie tej potrawy i od razu wiedziałam, że muszę jej spróbować. Ostatnio jakoś się nie składało i nie miałam kiedy go zrobić. Chodził za mną dobre dwa tygodnie. W końcu udało się. Zrobiłam i nawet obfotografowałam. Jest bardzo prosty. Wystarczy podsmażyć czosnek na odrobinie oleju sezamowego ( można go zastąpić zwykłym rzepakowym) i dodać pokrojonego na kawałki kurczaka. W czasie gdy kurczak się smaży dokładnie mieszamy w miseczce sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy ( tej samej oczywiście, najpierw proponuję otrzeć skórkę i dopiero potem wycisnąć sok ), miód, sos sojowy i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy płyn do patelni z kurczakiem i ciągle mieszając dusimy jeszcze 2-3 minuty, aż sos odpowiednio zgęstnieje. Na wypadek, gdy dodacie za dużo mąki ziemniaczanej, sos zgęstnieje za bardzo i zrobi się coś w rodzaju "kluchów" proponuję mieć w zanadrzu więcej soku z pomarańczy. Po dodaniu soku i dokładnym rozmieszaniu nie będzie śladu po "kluchach". Bardziej od ryżu lubię każdego typu azjatycki makaron, dlatego zazwyczaj tego typu potrawy serwuję z noodlami. Jak ktoś woli ryż - nie ma problemu. Przyrządzone według wskazówek na opakowaniu noodle mieszamy z sosem i posypujemy prażonym sezamem oraz siekanym szczypiorkiem (w przypadku ryżu, ugotowany nakładamy do miseczki, polewamy sosem na wierzchu i posypujemy sezamem i szczypiorkiem). Powodzenia i smacznego!






3 komentarze:

  1. brzmi intrygująco :) chyba po świętach jak odpoczną nam brzuchy skusimy się, by to przygotować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj!

    Zapraszamy Cię do założenia konta na nowo powstałej stronie kulinaria.flyb.pl, która jest katalogiem polskich blogów kulinarnych oraz portalem społecznościowym dla miłośników tematu. Na naszej stronie możesz zawierać nowe znajomości, udostępniać treści innym użytkownikom, komentować i dodawać do ulubionych inne wpisy, a przede wszystkim dodać swojego bloga do naszego agregatora, który będzie pobierał jedno zdjęcie, tytuł i maksymalnie pierwsze 50 słów z Twoich wpisów. Nasz portal to świetne miejsce do pokazania swojego bloga kulinarnego oraz zawarcia nowych znajomości.

    Pozdrawiamy
    Zespół portalu FlyB
    kulinaria.flyb.pl

    OdpowiedzUsuń