piątek, 5 października 2012

MUFFINKI Z BROKUŁEM I CHEDDAREM


Słowo muffinki kojarzy się z deserem, czymś słodkim do kawy lub herbaty. U mnie niekoniecznie. Wytrawne, jako przekąska do piwa, są na porządku dziennym. Te na pierwszy rzut oka są całkiem normalne. Dopiero po wgryzieniu się okazuję się jakie mają "bogate wnętrze". Różyczka brokuła świetnie dogaduje się z kawałeczkami rozpuszczonego cheddara.

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki otrębów pszennych
0,5 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
150 g żółtego sera (u mnie cheddar)
2 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
100 ml oleju rzepakowego
brokuł

Odkryłam ostatnio w Biedrze bardzo smakowity Cheddar. Podpasował mi jak nie wiem co. A że ostatnio staram się ( z marnym oczywiście skutkiem ) ograniczyć bomby kaloryczne i sery żółte jadam nieczęsto, tym bardziej byłam zadowolona, gdy już uległam pokusie i okazało się, że było warto. Pysznie wkomponował się w kanapeczki, pysznie smakował solo, a jeszcze pyszniej w muffinkach z brokułem. A jeżeli o muffinki chodzi to nie ma przecież nic prostszego.
W jednej misce mieszamy dokładnie wszystkie sypkie składniki (mąka, otręby, płatki, sól, proszek do pieczenia) i dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę ser. W drugiej miseczce mieszamy jajka z jogurtem i olejem, a następnie przelewamy całość do miski z suchymi składnikami. Mieszamy wszystko razem. Formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami (papierkami) i nakładamy do każdej po łyżce ciasta. Wtykamy po niewielkiej różyczce surowego brokuła do każdej papilotki, a następnie przykrywamy ciastem.
Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Zamiast cheddara można oczywiście dodać inny żółty ser lub nawet jakiś pleśniowy. U mnie muffinki najczęściej napakowane są jakimiś otrębami i płatkami, ale jak chcecie można z tego zrezygnować i po prostu dodać 2,5 szklanki mąki. 
Powodzenia i smacznego!





9 komentarzy:

  1. Hihi, jakie śliczne w przekroju! pomysł pierwsza klasa! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super muszę wypróbować właśnie miałam jakieś wytrawne zrobić i akurat mąż jest na zakupach i kupuje mi brokuły:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudo Aga! te brokuły wyglądają znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jaka urocza ta różyczka brokuła w przekroju! :) :)

    przy okazji zapraszam do mojej pierwszej akcji :)
    Więcej na blogu
    zielonakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialnie wyglądają w przekroju :)

    OdpowiedzUsuń