1 kg świeżych małży
2 średniej wielkości pomidory
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
1 szklanka białego półwytrawnego wina
siekana natka pietruszki
sól, pieprz
Małże w sosie pomidorowym to proste i eleganckie danie. Najlepiej serwować je w towarzystwie dużej ilości świeżego pieczywa. Sos, który powstaje jest tak pyszny, że jakbym mogła to bym się w nim z chęcią wykąpała. Do przygotowania potrzebujemy lampki wina. Resztę butelki oczywiście wypijamy w trakcie gotowania i jedzenia i to tymbardziej sprawia, że mogłabym je jeść non - stop.
Pierwsze co małże przywołują na myśl to, wybitne zdolności kulinarne, jakie powinien posiadać kucharz, by je smacznie przygotować. A tu takie miłe zaskoczenie. Są banalnie proste. Każdy da sobie z nimi radę.
Małże należy opłukać i jeżeli jest taka potrzeba to szorujemy je i usuwamy wszelkie zanieczyszczenia. Małże przed ugotowaniem powinny być zamknięte. Jeżeli któraś muszla jest uchylona należy uderzyć nią energicznie o blat stołu. Jeżeli się zamknie to znaczy, że jest dobra, jeżeli zostanie otwarta radzę nie ryzykować i ją wyrzucić. Małże otwierają się po ugotowaniu. I tu sytuacja jest odwrotna. Wyrzucamy te, które się nie otworzyły.W dużym garnku podsmażamy na maśle posiekany czosnek. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory ( bez skórki ) i wino. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy sos zacznie się gotować wrzucamy małże i pietruszkę i przykrywamy garnek pokrywką. Mieszamy od czasu do czasu potrząsając garnkiem. Gotujemy całość przez około 12 minut. Wykwintne danie gotowe. Powodzenia i smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz