poniedziałek, 12 stycznia 2015

CYKORIA Z KUSKUSEM


Składniki:

3-4 cykorie
2/3 szklanki suchej kaszy kuskus
1 cukinia
1 czerwona papryka
mała puszka kukurydzy
50 g fety
2 garście jarmużu (opcjonalnie)
oliwa
sól
pieprz

Po Świątecznym obżarstwie większość pewnie przerzuciła się na sałatki. No właśnie, sałatki. Lubię zieleninę i to nawet bardzo, ale problem z sałatkami mam taki, że po zjedzeniu porcji za chwilę jestem znowu głodna. Sałata, pomidor, jakieś inne surowe warzywa i dressing to rozwiązanie na krótką metę. Żeby poczuć się bardziej najedzona musiałabym zjeść do tego ze dwie kromki chleba, a to nie o to przecież chodzi. Zamiast zapychać się chlebem lepiej podrasować sałatkę i zrobić jakąś bardziej sycącą wersję. I tu przychodzi z pomocą kuskus. Sałatka z kuskusem, warzywami i fetą jest pyszna i pozwala pozbyć się uczucia głodu na długo. Dodatkowo proponuję podawać ją w cykoriowych łódeczkach lub używać listków cykorii zamiast widelca ;-)
Kuskus przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy od czasu do czasu. Gdy już zmiękną dodajemy kukurydzę i posiekany jarmuż. Jarmuż można pominąć. Dodałam go bo zawsze staram się przemycić w jedzeniu jak najwięcej zieleniny. Warzywa z patelni mieszamy z kuskusem, pokruszoną fetą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatką napełniamy listki cykorii i gotowe. Powodzenia i smacznego!





2 komentarze:

  1. świetna przystawka, uwielbiam wszelkie sałatki na bazie kuskusu, a takie podanie w cykorii to idealne rozwiązanie :)

    OdpowiedzUsuń