Składniki:
1,5 szklanki suchej cieciorki
1 jajko
3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
100 g twardej fety
1 cebula
1 kawałek pora
1 pietruszka
2 marchewki
1/4 selera
olej
sól
pieprz
bułki
sałata
pomidor
ser żółty w plastrach
jogurt lub majonez
Od pewnego już czasu panuje u nas moda na hamburgery. Hamburgerownie wyrosły jak grzyby po deszczu i prawie na każdym rogu jest miejsce, gdzie można przetrącić pysznego hambuxa. Na początku można było zjeść hamburgery wyłącznie ze 100% wołowiny. Dopiero po jakimś czasie właściciele wpadli na pomysł, że razem z mięsożercą do ich lokalu może przyjść zwolennik wegetarianizmu lub weganin. Wspaniałomyślnie zaczęli włączać do oferty burgery bezmięsne. Ba! Powstały nawet miejsca gdzie mięsnego burgera nie uświadczysz. I chwała im za to, bo takiego pysznego warzywnego burgerka zawsze z miłą chęcią przytulę. Mało tego, ostatnio postanowiłam zrobić je sama. Kiedyś już coś cudowałam z cieciorki (przepis dostępny tutaj) i wyszły rewelacyjne kotleciki na jeden ząb. Przyszła kolej na tradycyjnego burgera. Były pyszne - zwłaszcza, że tym razem dodałam do nich jeszcze pokruszoną fetę. Dobór bułki i pozostałych składników to kwestia jak kto lubi. U mnie klasyczna kajzerka, ser, sałata, pomidor i mieszanka jogurtu z majonezem sprawdziły się wyśmienicie. Przygotowanie takich burgerów jest dosyć praco- i czasochłonne ale w stu procentach się opłaca!
Cieciorkę należy wcześniej namoczyć. Najlepiej zalać ją zimną wodą i zostawić na noc. Następnie odlewamy wodę, w której się moczyła i nalewamy świeżej. Gotujemy do miękkości. Trwa to około godziny. Pod koniec gotowania solimy wodę ( tak na 5-7 minut przed odcedzeniem). Najlepiej cieciorkę prawie rozgotować, dlatego jeżeli jest to potrzebne zalecam wydłużenie czasu gotowania.
W czasie gdy gotujemy cieciorkę przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy w kostkę, pora standardowo w cienkie paseczki, a marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na oliwie podsmażamy cebulę i gdy się zeszkli dodajemy pozostałe warzywa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podsmażamy mieszając od czasu do czasu, aż warzywa całkowicie zmiękną.
Odcedzoną i trochę wystudzoną cieciorkę mielimy w maszynce do mięsa ( można użyć każdego innego urządzenia do rozdrabniania, które pozwoli nam uzyskać z cieciorki jednolitą masę - pulpę).
Następnie mieszamy masę cieciorkową z przesmażonymi warzywami, wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą. Dodajemy tyle bułki by masa nie rozpadała się i dawała się łatwo formować. Na sam koniec dodajemy pokruszoną fetę i mieszamy dosyć delikatnie by kawałki sera nie rozpadły się całkowicie. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je z każdej strony w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. Teraz składamy burgery w całość. Bułkę najpierw grillujemy by była chrupiąca. Spód smarujemy jogurtem lub majonezem, układamy liść sałaty, cieciorexa, plaster pomidora i żółtego sera, ponownie dajemy jogurt lub majonez i przykrywamy drugą częścią bułki. Gotowe! Powodzenia i smacznego!
robiłam, zmodyfikowałam przepis adekwatnie do zasobów lodówki ;)(niewielkich) niestety wyszły lekko suche. następnym razem dodam marchewki może dzięki temu będą bardziej wilgotne?:)
OdpowiedzUsuńmożna też dodać odrobinę wody, w której gotowała sie cieciorka lub mniej bułki tartej
Usuń