poniedziałek, 14 lipca 2014

NADZIEWANA PESTO I SEREM PIECZONA PAPRYKA Z OLIWĄ I OCTEM BALSAMICZNYM


Składniki:

czerwone papryki
mozzarella
ser żółty
pesto
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól, pieprz

Sama myśl o tym, że inni są na wakacjach mnie rozleniwia. Widać to zapewne po częstotliwości moich wpisów - zerowej zresztą. Wstyd mi bardzo. Schylam głowę i kieruję wzrok w podłogę. Pozostaje mi jedynie liczyć na to, że Wy może właśnie gdzieś plażujecie i nie w głowie Wam samodzielne gotowanie bo w ofercie macie wszystkiego do woli i jeszcze podetknięte pod sam nos. Dla tej mniej licznej, mam nadzieję, grupy, która jednak nigdzie (jeszcze) nie wyjechała serwuję dziś przepis na przekąskę na ciepło - pieczone papryki z serem. Najlepsze będą podłużne papryki. Najpierw należy odciąć wierzchy i usunąć gniazda nasienne. Następnie oprószamy je w środku solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i pieczemy w 180 C przez 12-15 minut. Trzeba obserwować papryki i piec je tak długo, aż skórka będzie sama odchodzić. Jak już będą upieczone czekamy chwilę by ostygły i usuwamy skórkę - delikatnie by nie porobić dziur w papryce. Do środka każdej papryki wtykamy słupki mozzarelli i żółtego sera oraz pesto. Układamy je w brytfance lub naczyniu do zapiekania, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym i znowu wstawiamy do piekarnika (180 C) na 10-12 minut. No i tyle. Najlepsze są tuż po wyjęciu z piekarnika. Powodzenia i smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz