Składniki:
podówjna pierś z kurczaka
500g boczniaków
cebula
2 porcje chińskiego makaronu (noodle)
4 łyżki chińskiej marynaty do mięs
natka pietruszki
olej
sól, pieprz
W ostatnie dni pogoda nas rozpieszcza. Co najdziwniejsze w końcu zapowiada sie pogodny i słoneczny weekend. Do tej pory jak trzeba było siedzieć w pracy to był upał, a jak tylko przychodził weekend to zaczynało padać. Takie tam nasze zezowate szczęście. Pewnie jak pojade nad morze (druga połowa sierpnia) to będzie już tylko typowo jesienna pogoda. Nic mnie jednak nie zrazi. Zamierzam czytać, leżec, spacerować i nudzic się ile wlezie. Nawet od gotowania odpocznę bo w ośrodku bedę mieć zapewnione pełne wyżywienie. Ale to dopiero za jakiś czas. Na razie jeszcze gotuję i dziś prezentuję przepis na noodle z kurczakiem i boczniakami. Najlepiej zacząć od marynowania mięsa. Oczywiście polecam to zrobić na kilka godzin przed lub nawet wstawić go do lodówki na całą noc. Kroimy go w kostkę, zalewamy marynatą, dokładnie mieszamy by każdy kawałek był nią pokryty i odstawiamy. Na rozgrzanym oleju rumienimy posiekaną cebulę i dodajemy pokrojone w paski boczniaki (wcześniej opłukane i osuszone). Doprawiamy je solą i pieprzem i gdy grzyby puszczą soki i trochę się uduszą dodajemy zamarynowanego kurczaka. Jeżeli macie wrażenie, że całośc jest zbyt sucha proponuję dolać 1/2 szklanki wody. Makaron przygotowujemy według wskazuwek na opakowaniu (gotujemy go we wrzątku 3 minuty i odcedzamy). Następnie dodajemy go do patelni, na której smażyliśmy kurczaka z boczniakami i dokładnie mieszamy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i gotowe. Powodzenia i smacznego!
Kurcze takie proste danie a jakie musi być dobre.
OdpowiedzUsuńProste zawsze są najlepsze :D Tym bardziej jeśli mają w sobie kurczaka.
Usuń