poniedziałek, 21 lipca 2014

ZIELONA SOCZEWICA Z WARZYWAMI


Składniki:

szklanka zielonej soczewicy
puszka krojonych pomidorów
2 cukinie
marchewka
cebula
150 g boczku wędzonego (pomijamy w wersji wegetariańskiej)
oliwa
cukier
sól, pieprz

Lato rzeczywiście nie sprzyja pichceniu. Już nie pamiętam kiedy jadłam tradycyjny obiad składający się z kotleta i spółki. Wolę na szybko jakąś sałatkę albo coś jednogarnkowego co starczy przynajmniej na dwa dni. Po pracy zawsze coś zaplanowane wiec nawet nie ma kiedy gotować. Jak już zanjadziecie wolną chwilę to polecam soczewicę z warzywami. Jak zrobicie za dużo zawsze mozna zamrozić resztę i w kolejnym tygodniu będzie jak znalazł ;-)
Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy (o ile został nadmiar wody). Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek i dodajemy posiekaną cebulę (jeżeli boczek jest zbyt chudy i nie wytopiło się wystarczajaco tłuszczu dolewamy oliwę). Następnie wrzucamy startą na tarce marchewkę i pokrojoną w kostkę cukinię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy warzywa zmiękną dodajemy pomidory i soczewicę. Dla złamania smaku dodajemy szczyptę cukru. Wszystko razem mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. W zależności od tego czy mamy ochotę na mniej lub bardziej gęste danie możemy dodać kolejną puszkę pomidorów. Danie z łatwością można zamienić w wegetariańskie rezygnując z boczku. Powodzenia i smacznego!


2 komentarze: