czwartek, 7 listopada 2013

CIECIORKA W POMIDORACH


Składniki:

1 puszka cieciorki
1 puszka krojonych pomidorów
1 spora cukinia
2 marchewki
1 czerwona cebula
5 ząbków czosnku
oliwa
płaska łyżeczka cukru
sól, pieprz, chilli

Kto by pomyślał, że ja, taki skrajny mięsożerca, będę się kiedykolwiek zachwycać daniami wege. Zauważyłam, że ostatnimi czasy coraz częściej przyrządzam potrawy bezmięsne. Szukam, szperam i wynajduję bogate w białko substytuty mięsa. Stąd zapewne w publikacjach znaleźć można wegetariańskie burgery, dania z quinoa, czy dzisiejszą bohaterką cieciorką. A ponieważ dania te mimo braku mięsa są syte i pyszne będzie ich na pewno więcej. Cieciorka w pomidorach to jaki jakby warzywny "bigosik". Wszystko w jednym garze się parkoli i po uprzednim posiekaniu wymaga jedynie zamieszania od czasu do czasu. A teraz po kolei. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, oprószamy solą, mieszamy i dusimy kilka minut. Najlepiej zacząć od marchewki, ponieważ jest dużo twardsza od cukinii i jeśli wrzucilibyśmy je równocześnie cukinia rozpadłaby się, a marchewka pozostałaby twarda. Dopiero gdy marchewka odrobinę zmięknie dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chilli, mieszamy i chwilę dusimy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut od czasu do czasu mieszając. Na sam koniec dodajemy odsączoną cieciorkę. Wszystko razem gotujemy już tylko chwilkę by cieciorka się nie rozpadła. No i gotowe. Danie można przygrzewać czy mrozić. Powodzenia i smacznego!



2 komentarze: