poniedziałek, 6 maja 2013

KOLOROWY MAKARON Z PULPECIKAMI I WARZYWAMI


Kolorowy makaron, okrąglutkie pulpeciki i warzywa. Takie makaronowe danie bez gęstych i zawiesistych sosów, w sam raz na wiosnę ;-)

Składniki:

trójkolorowy makaron
brokuł
czerwona papryka
7-8 pieczarek
cebula
300 g drobiowego mięsa mielonego
jajko
bułka tarta do obtoczenia
2 ząbki czosnku
szczypiorek
sól, pieprz
olej

Dania z makaronem są zazwyczaj łatwe i szybkie w robieniu. Ta propozycja, za sprawą pulpecików trochę się komplikuje i wydłuża czas oczekiwania. Zaczynamy od przygotowania pulpecików. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, solą, pieprzem wyciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną bułki tartej (dajemy tyle bułki, by z mięsa można było lepić kuleczki). Lepimy niewielkie kuleczki, obtaczamy je w bułce tartej i smaży,my na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Brokuła podzielonego na mniejsze różyczki blanszujemy w osolonym wrzątku. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę, paprykę i pieczarki. Dodajemy makaron, pulpeciki i brokuła, doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solimy i mieszamy razem. Posypujemy szczypiorkiem i gotowe. Powodzenia i smacznego!




1 komentarz:

  1. Szybkie i proste danie :) doborowe polaczenie smaków i aromatow. Jestem entuzjastka wlaczania do kulinariów jak najwiecej warzyw i miesa. Połaczenie zawsze daje najlepsze rezultaty :) zostaly juz zrobione zakupy, online jest w sam raz przepis na danie dla calej rodziny :) Polecam

    OdpowiedzUsuń