wtorek, 23 kwietnia 2013

KREWETKI W SKORUPKACH W POMIDOROWYM SOSIE Z MAKARONEM RAZOWYM


Królewska uczta z krewetkami królewskimi w tle. Prawdziwa zabawa! Można, a nawet trzeba, posługiwać się palcami. Zlizywanie sosu z brody też jest wskazane. W sumie wszystkie chwyty dozwolone. Dla mnie bomba!

Składniki:

400 g krewetek królewskich w skorupkach (całe z głowami, obgotowane)
2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
1 główka czosnku
2 cebule
1 chilli
paczka razowego spaghetti
oliwa z oliwek
sól, pieprz, cukier
oregano

Udało mi się kupić niedawno takie wielkie nieobrane krewety. Od razu przypomniały mi się greckie czasy i domowe rodzinne obiady, z takimi własnie krewetkami. Postanowiłam odtworzyć ten smak i atmosferę. Uwielbiam takie jedzenie palcami, biesiadowanie, rozkoszowanie się każdym kęsem. Tam nawet w restauracjach jest to normalne. Często jadaliśmy w tawernach i ani razu nie zostałam zabrana do takiej gdzie panuje sztywna atmosfera, podaje się milion sztućców do wszystkiego, a człowiek boi się rozejrzeć czy odezwać bo jeszcze się okaże, że nie jest to w dobrym guście. Takich miejsc tam chyba po prostu nie ma. Za to wszędzie dania serwowane są na środku stołu a uczestnicy biesiady dzielą się wszystkim, nakładają sobie nawzajem na talerze i godzinami celebrują posiłek. Cudowne to jest - το λατρεύω!
Jeżeli maci ochotę na coś takiego to zapraszam.
A wystarczy posiekany czosnek, chilli oraz cebulę podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy opłukane krewetki (w całości  razem z głowami, oczami, wąsami ). Podsmażamy minutę lub dwie i dodajemy pomidory i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i koniecznie szczyptą cukru. Wszystko razem mieszamy i dusimy kilka minut na wolnym ogniu. Sosem polewamy ugotowany al dente makaron i przystępujemy do uczty. Proste i efektowne danie, które może przenieść nas w te śródziemnomorskie regiony. Powodzenia i smacznego! 







4 komentarze:

  1. Krewetki w skorupach do sosu? Bez sensu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już od dłuższego czasu zbieram się za krewetki. Twoje wyglądają naprawdę fajnie :)

    --
    Pozdrawiam i zapraszam także do siebie: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam bardzo złe doświadczenia z krewetkami w skorupach, a raczej z ich wnętrzem :c

    OdpowiedzUsuń