czwartek, 7 marca 2013

SZYNKA PIECZONA W MUSZTARDZIE DIJON Z MARCHEWKĄ


Najczęściej piecze się ją w całości w tradycyjny staropolski sposób. Nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła czegoś zupełnie innego. Dlatego właśnie szynka została pokrojona w plastry, posmarowana sosem z musztardy dijon, poprzetykana kawałkami marchewki i dopiero wtedy zapieczona.

Składniki:

surowa szynka wieprzowa
2-3 marchewki
łyżka musztardy dijon
2 łyżki śmietany 18%
łyżka miodu
sól, pieprz
oliwa

Za dużo tu ostatnio ryb było, więc teraz czas na mięsko. Wpadł mi w ręce kawałek surowej szynki i nie bardzo wiedziałam co z nim zrobić. W takich sytuacjach są trzy koła ratunkowe: telefon do przyjaciela (mamy), przeszukiwanie internetu lub eksperyment własny. Ja najczęściej korzystam z tej trzeciej opcji i kombinuję. Oto co ostatnich kombinacji wynikło: plastry szynki zostały posmarowane sosem z ostrej musztardy dijon, śmietany i miodu, ułożone razem z marchewką i zapieczone.
A teraz dokładnie za koleją co i jak. Szynkę pokroiłam w plastry, rozbiłam delikatnie tłuczkiem do mięsa i doprawiłam solą i pieprzem. W miseczce wymieszałam musztardę, miód i śmietanę i każdy plaster mięsa posmarowałam taką miksturą z obu stron. Ułożyłam mięso w natłuszczonym naczyniu do zapiekania i powtykałam grube plastry marchewki. Skropiłam oliwą i wstawiłam do nagrzanego do 180 C piekarnika na około 35-40 minut. Nic prostszego. Powodzenia i smacznego!




3 komentarze:

  1. Ależ świetna, do twarzy jej w marchewce i pięknie się zrumieniła, ja robię rybę w podobny sposób, śmietana z musztardą dodaje polotu pieczonym daniom. Zrobię i tę szynkę kiedyś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to się nawzajem zainspirowałyśmy, bo mnie pomysł rybki w takim sosie bardzo się spodobał ;-)
      Pozdrawiam :)

      Usuń