poniedziałek, 11 marca 2013

BROKUŁ ZAPIEKANY Z JAJKIEM I MOZZARELLĄ


Już sam fakt, że ser ciągnie się tak niesamowicie, a żółtko jajka rozpływa się po różyczkach brokuła, sprawia, że mogę to jeść bez końca. Dodatkowo brokuł to źródło cennego błonnika i minerałów, a jedząc go regularnie zmniejszamy ryzyko zachorowania na nowotwory. By zapewnić sobie długowieczność polecam zapiekanego brokuła z jakiem i mozzarellą.

Składniki:

brokuł
ser mozzarella
jajka (jedno na porcję)
sól, pieprz, chilli

Polecam tę nieskomplikowaną przekąskę wszystkim fanom jajek, brokuła i ciągnącego się sera. Ten ostatni ma ich z pewnością najwięcej ;-)  Zapraszam też fanów szybkich i efektownych śniadań, bo u mnie to danie serwowane było właśnie na śniadanie. A robi się je bardzo łatwo. Brokuły ugotowane z osolonej wodzie układamy w naczynku do zapiekania. Wciskamy w szczeliny mozzarellę pokrojoną w kostkę i wbijamy jajko. Najlepiej rozsunąć w jednym miejscy brokuły robiąc "dołek" na jako. Posypujemy pieprzem, solą oraz chilli i wstawimy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 12-15 minut, tak by jajko się ścięło, a ser rozpuścił. Uznałam, że najlepsza do tego będzie mozzarella (jest bardzo ciągnąca), ale można też dać zwykły żółty ser. Brokuły można ugotować dużo wcześniej lub zużyć resztę jeśli zostały nam z jakiegoś innego dania. Polecam do tego kromkę chrupiącego grillowanego chleba. Powodzenia i smacznego!





6 komentarzy:

  1. Moja Madzia miała ostatnio ochotę na brokuła, hmm... może skuszę się na ten przepis.

    A relację znajdziecie tutaj: http://www.kulinarnyblog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie zapiekałam brokułów. Czas to zmienić :)

      Usuń
  3. Zrobiłam dzisiaj ale dodałam do tego 'sos' 4 sery z brokułem z Pomysł na...Może nie jest to niskokaloryczna propozycja ale mega pyszna:-)

    OdpowiedzUsuń