Wyborny łosoś o pięknym kolorze zapieczony na cukinii to idealne propozycja dla wymagających. Przy małym nakładzie pracy możemy zaserwować piękne, kolorowe i smaczne danie.
filet z łososia bez skóry
cukinia
sól, pieprz
chilli w płatkach
Jeżeli macie ochotę na łososia i nie chcecie się napracować to polecam go upiec. Pieczenie ma przewagę nad smażeniem w przynajmniej dwóch kwestiach. Jedna to fakt, że nie pakujemy w siebie dodatkowego tłuszczu, a druga to brak rybnego odoru w mieszkaniu jaki zostaje po smażeniu ryby. Mam wrażenie, że po upieczeniu jakoś szybciej się ulatnia. Skoro ustaliliśmy już, że pieczemy łososia, to polecam go upiec ze startą na tarce cukinią. Robi się go bardzo szybko. Odkrawamy kilka plasterków cukinii do położenia na wierzchu ryby a resztę wystarczy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy cukinię solą, pieprzem i chilli, mieszamy. W naczyniu do zapiekania kładziemy warstwę cukinii, a niej doprawioną solą i pieprzem rybę bez skóry. Na wierzchu ryby kładziemy plasterki cukinii i wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 20-25 minut. Powodzenia i smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz