wtorek, 26 marca 2013

FASOLOBURGERY


Kolejna alternatywa dla fast-foodowych burgerów. Pyszny domowy burger zrobiony z fasoli. Dobrze doprawiony, z kleksem majonezu, soczystym pomidorem i sałatą jest wyśmienity. Nie wierzycie? Zróbcie sami ;-)

Składniki:

1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli
1 duża marchewka
1 duża cebula
1 jajko
1 papryczka chilli
koperek
pomidor
sałata
majonez bułki
sól, pieprz
olej do smażenia

Kalofioroburgery, które kiedyś robiłam okazały się strzałem w dziesiątkę, dlatego nie miałam obaw przed kolejnym eksperymentem. Tym razem burgery były zrobione z fasoli oraz marchewki i cebuli. Dodatkowo odwiedził nas gość - wegetarianka, więc uśmiechom i zadowoleniu nie było końca. Nie spodziewałam się, że mogą być takie dobre. Jednak burger, jak dotąd, zawsze kojarzył mi się z porządnym mięsnym kotletem, a tu się okazało, że nic bardziej mylnego. Zachęcam do spróbowania.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie razem z posiekaną papryczką chilli, dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i chwilę dusimy aż warzywa zmiękną. Fasolę mielimy/blendujemy/rozdrabniamy. Ja użyłam w tym celu rozdrabniacza do żywności. Zamiast samodzielnego gotowania fasoli, co zajmuje trochę czasu, można użyć fasoli z puszki. Zmieloną fasolę, warzywa z patelni, posiekany koperek oraz jajko mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Otrzymałam konsystencję idealną do formowania kotletów. Smażyłam je z obu stron. Bułkę ugrillowałam by była chrupiąca, posmarowałam ją majonezem, ułożyłam sałatę, fasolowego burgera, ponownie majonez (a co tam!), plastry pomidora oraz przykrywkę bułki. Z podanych proporcji wyszły mi trzy kotlety. Powodzenia i smacznego!



5 komentarzy:

  1. Kuszace! Straczkowe burgery rzadza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O taki to bym zjadła, wczesniej widziałam podobny na jakimś innym blogu. Jeśli masz ochotę to zajrzyj do mnie do wzięcia są dwie ksiażki kulinarne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie! Zapisuję do zrobienia w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie! Marchewki jeszcze do takich burgerów nie dodawałam no i ten koperek... z chęcią podpatrzę;)

    OdpowiedzUsuń