czwartek, 17 stycznia 2013

ZUPA POMIDOROWA Z WARZYWAMI


Rosół czy pomidorowa? A jeśli pomidorowa to jaka? Klasyczna, z ryżem, z makaronem, a może taka pełna warzyw, z niewielką ilością śmietany? Dla tych, którzy mają ochotę na taką właśnie, poniżej mam przepis.

Składniki:

marchewka
pietruszka
seler
por
cebula
natka pietruszki
koperek (u mnie suszony)
koncentrat pomidorowy
rosół
śmietana
sól, pieprz

Od razu ostrzegam, że ci, którzy potrzebują dokładnych proporcji odnośnie składników na zupę, nie znajdą pożytku w tym przepisie. Sekret zup jest właśnie taki, że za każdym razem dodajemy, raz mniej, raz więcej, poszczególnych składników, a zupa i tak za każdym razem jest pyszna. Taka jest właśnie ta pomidorowa. Gęsta od dużej ilości warzyw i idealna na zimowe dni. Do gotującego się rosołu lub bulionu wystarczy wrzucić posiekane drobno warzywa (im więcej tym lepiej) i gotować do momentu aż będą miękkie. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy (ilość według uznania). Gasimy ogień i dodajemy śmietanę ( u mnie niewiele) i posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Śmietanę najlepiej rozmieszać w miseczce ze sporą ilością zupy (płynnej części) i ponownie wlać do garnka. Teraz pozostaje tylko zamieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem i nalewać do talerzy. Powodzenia i smacznego!








1 komentarz: