wtorek, 13 listopada 2012

KANAPKA Z INDYKIEM, ANANASEM I OSCYPKIEM


Idealna na śniadanie lub lunch kanapka z soczystym ananasem, charakterystycznym wędzonym posmakiem oscypka i mięsem gotowanym w rosole, którego do tej pory stanowiło tylko produkt uboczny. Teraz jest podstawą wyśmienitej kanapki ;-)

Składniki na 1 kanapkę

ciabatta z oliwkami
mięso indyka
3 cienkie plastry ananasa (świeży lub z puszki)
2 plastry pomidora
1 mały oscypek

Co zrobić z mięsem z rosołu? Ile można jeść krokiety czy pierogi, no i trochę za dużo pracy z ich przygotowaniem.U mnie w rosole zazwyczaj jest mięso mieszane. Trochę wołowiny, indyka i kurczaka, no i co z nim począć? Postanowiłam znaleźć jakiś smakowity sposób utylizacji gotowanego mięsa, który nie będzie wymagał podwijania rękawów, lepienia ciasta czy smażenia czegokolwiek, no i wpadłam na pomysł - najprostszy z najprostszych - by zrobić kanapkę. Tym razem skoncentrowałam się co prawda tylko na mięsie drobiowym, ale mieszane też by się nadawało (tacos z wołowiną niebawem) . Dużo do wyjaśniania nie ma. Ciabattę należy rozkroić i ugrillować na suchej patelni z wewnętrznej strony. Może też być każda inna bułka lub chleb. Każdą kromkę posypujemy startym na tarce oscypkiem i kawałkami mięsa. Na jednej kromce kładziemy plastry ananasa (u mnie świeży, ale z puszki też będzie dobry, trzeba będzie tylko przekroić plasterki wzdłuż, by nie były za grube). Na drugiej kromce układamy pomidora, oprószamy go solą i pieprzem i składamy kanapkę razem. Znowu grillujemy z obu stron by bułka stała się chrupiąca i oscypek trochę się rozpuścił. Proste i pyszne. Powodzenia i smacznego!







3 komentarze:

  1. Ale apetycznie wygląda ta kanapka, aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,
    zaintrygowały mnie Twoje kanapki, jestem pewna że tak jak wyglądają tak też smakują(a wyglądają obłędnie)w związku z tym pytanko jak są grillowane na patelni czy w grillu elaktrycznym.
    Super blog
    Pzdr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najczęściej grilluję na patelni grillowej. Zdecydowanie łatwiej i szybciej przyrumienić pieczywo. Te czarne, zwęglone prążki nadają niesamowitego smaku.
      Pozdrawiam i zapraszam :-)

      Usuń