środa, 31 października 2012

GRILLOWANA KANAPKA Z AWOKADO, SEREM I SZPINAKIEM


Z awokado można wyczarować wiele. Ale mam też przepyszną propozycję dla tych, co czarować nie potrafią, no bo kanapkę przecież każdy zrobić potrafi. Potrzebna jest tylko szczypta magii w postaci składników: dojrzałego awokado, młodego szpinaku i ciągnącego się żółtego sera. Już pierwszy kęs tej pełnej zdrowia kanapki przenosi do bajkowej krainy rozkoszy.

Składniki na 1 kanapkę:

2 kromki razowego chleba
1/2 awokado
garść liści szpinaku
2 duże plastry żółtego sera

Niewątpliwie najważniejszym składnikiem tej mega kanapki jest awokado. No a z awokado nie jest łatwo, bo często jest zbyt twarde, przez co nie ma smaku i jest kartoflane. Ja mam prosty sposób. Kupuję zazwyczaj kilka na raz i wybieram jedno najbardziej miękkie a pozostałe mogą być twarde. To najbardziej dojrzałe zjadam najszybciej, a pozostałe wkładam do papierowej torebki i odkładam na kilka dni by dojrzały. W żadnym wypadku nie wkładam ich do lodówki (pod groźbą śmierci). Spożywam je dopiero wtedy gdy są już bardzo miękkie i dadzą się rozsmarowywać jak masło.
Taka kanapka to żadna filozofia. Ja do takich kanapek grilluję chleb z obu stron, by były jeszcze bardziej chrupiące. Najpierw podpiekam kromki z jednej strony i na tej podpieczonej właśnie układam składniki. W tym przypadku plastry sera (na obu kromkach), listki szpinaku i rozgniecione widelcem awokado. Składam kromki razem i grilluję na suchej patelni na bardzo małym ogniu, by ser dobrze się rozpuścił zanim chleb za bardzo się przypiecze. Powodzenia i smacznego!

P.S. Kiedyś gdzieś wyczytałam, ze awokado jest trujące dla zwierząt (koty, psy, króliki, szczury), dlatego nigdy nie dajcie go swoim pupilom, bo może to mieć tragiczny skutek.






1 komentarz: