poniedziałek, 5 listopada 2012

CIASTECZKA FITNESS


Pełne zdrowia ciasteczka. Płatki, otręby, ziarna, rodzynki, wszystko razem w formie energetycznego ciasteczka, w sam raz do konsumpcji przed treningiem lub jako słodka przekąska.

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka otrębów żytnich
3 jajka
3/4 szklanki rodzynek
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki maku
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki sezamu

Pomyślałam sobie, że taki zastrzyk energii przed treningiem będzie idealny. Batonika można zabrać ze sobą do pracy i zjeść tak godzinkę przed rozpoczęciem ćwiczeń. Zrobiłam je całkiem spontanicznie. W zasadzie dodałam to co znalazłam w magicznej szufladzie. Można dowolnie komponować składniki, dodawać różne suszone owoce (krojone morele, żurawinę, ananasa), inne otręby (pszenne, owsiane) i ziarna. Teraz już wiem, że można też całkowicie zrezygnować z dodatku cukru, lepiej dodać więcej suszonych owoców. A robi się je bardzo łatwo. Wszystkie sypkie składniki mieszamy w misce i dodajemy rozmieszane widelcem jajka. Jeżeli masa nadal wydaje się być za sypka należy dodać jeszcze jedno jajko. Nakładamy masę do papilotek muffinkowych i wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na ok. 12-15 minut. Po wystudzeniu można je przechowywać w zamkniętym słoiku (u mnie są już drugi tydzień i nadal są pyszne). Po ich upieczeniu rozmawiałam z kolegą weganinem i doszłam do wniosku, że gdyby zamienić jajka na miksowane banany to wyszłyby wege-ciasteczka fitness. Następnym razem sama spróbuję z bananem, a tymczasem powodzenia i smacznego!






5 komentarzy:

  1. Można zjeść 2 i nie mieć wyrzutów sumienia, super takie zdrowe ciacho

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko nawet policzyłam i jedno ciasteczko ma około 120 zdrowiutkich, pełnowartościowych kalorii ;-) tak więc śmiało!

      Usuń