poniedziałek, 1 października 2012

FETA ZAPIEKANA Z WARZYWAMI


Tylko zdrowe składniki. Bez zbędnego tłuszczu i nadmiaru przypraw. Warzywa po upieczeniu są aromatyczne same w sobie. Już od samego zapachu kręci się w głowie, a kubki smakowe zaczynają pracować na podwyższonych obrotach.

Składniki:

feta
pomidorki koktajlowe
czerwona papryka
zielona papryczka chilli
czerwona cebula
biała cebula
oregano suszone
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Do tego typu dań podawanie proporcji wydaje mi się zbędne. Nieważne bowiem czy damy dwie papryki a trzy cebule i jakiego one będą koloru. Dajemy kto co lubi. Można dorzucić jeszcze inne warzywa, takie jak cukinia, bakłażan czy pieczarki. U mnie w danej chwili było tylko to co widać. Podsumowując ma być feta i warzywa. Pewnego pięknego dnia potraktowałam się takim właśnie daniem. A zrobiłam je w następujący sposób: papryki i cebule pokroiłam w grubą kostkę, pomidorki koktajlowe przekroiłam na połówki. Warzywa wymieszałam razem. Na wierzchu rozkruszyłam po kawałku twardej fety. Oprószyłam oregano i delikatnie solą i pieprzem. Nie mogłam sobie jednak odmówić kilku kropel oliwy z oliwek, więc skropiłam wszystko dosłownie trzema kroplami. Musiałam, bo szkoda mi się zrobiło tych wszystkich witamin rozpuszczalnych tylko w tłuszczach. No bo jaki byłby z nich pożytek?
Wstawiłam całość do piekarnika. Piekłam w 180 C przez 15-20 minut. Warzywa i ser powinny się mocno przyrumienić by zyskać jeszcze lepszy smak. Można użyć jednego większego naczynia żaroodpornego lub blachy do pieczenia.





11 komentarzy:

  1. Az mi sie przypomnialy moje greckie wakacje... Uwielbiam takie letnie smaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. teraz nic, tylko pędzić do sklepu po takie cudowne naczynka do zapiekania i działać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co prawda naczynka dodają trochę uroku, ale śmiało można zapiec warzywka w jednym większym żaroodpornym naczyniu :-)

      Usuń
  3. No te zdjęcia to wyglądają po prostu bosko. Mam już ten smak na czubku języka. Aż ślinka pociekła. :) Uwielbiam takie smaki!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Gorące greckie klimaty na początek smętnej jesieni? Jestem za!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie dania! lekkie i pyszne, obiad idealny :D

    OdpowiedzUsuń
  6. fantastyczna zapiekanka!dawno nie zapiekałam fety i już zapomniałam, jaka jest pyszna!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. W kwestii oliwnych dylematów - witaminki rozpuściłyby się i tak, a to za sprawą tłuszczyku znajdującego się w fecie, jest go tam przecież całkiem sporo :-)

    Jestem tu pierwszy raz i za jednym zamachem przejrzałam masę przepisów i wszystkie mam ochotę wypróbować. :-) Naprawdę bardzo fajna strona! Dania megasmakowite, ciekawe opisy i piękne zdjęcia! Super!

    OdpowiedzUsuń