piątek, 28 września 2012

CIASTO SMERFOJAGODOWE


"Hej dzieci jeśli chcecie zobaczyć Smerfów las przed ekran dziś zapraszam Was. I telewizor włączcie, dźwięk podkręćcie i usiądźcie, zaczynamy nowy film!" Pamiętacie tę piosenkę? Za pomocą tej smerfowej tarty możecie znowu przenieść się w świat smerfów ;-)

Składniki:

175 g niebieskich pianek marshmallow w kształcie smerfów
125 ml mleka
1 kubek śmietany kremówki
70 g masła w temperaturze pokojowej
250 g ciastek owsianych
1/2 szklanki mrożonych jagód, dżemu z całymi jagodami lub jagód w syropie
1/2 łyżeczki żelatyny

Smerfowe pianki przeleżały swoje w szufladzie. Wymyśliłam to ciasto już jakiś czas temu. Takie miałam właśnie przeczucie, że smerfy dadzą piękny niebieski kolorek. Pierwowzorem była oczywiście Tarta z musem truskawkowym i piankami marshmallow. No cóż, lato się skończyło, jagód już dawno nie ma, a w końcu nadarzyła się okazja by je zrobić. Z brakiem jagód poradziłam sobie zaglądając po raz kolejny do mojej szuflady, gdzie znalazłam jagodowy dżem z całymi jagodami. Jeszcze lepszym pomysłem byłyby mrożone jagody, ale że lenistwo wzięło górę, to poprzestałam na tym co było. Na pierwszy rzut oka tarta może wydawać się skomplikowana do zrobienia, bo ma nietypowy kolor i ten hipnotyzujący wzorek, ale zapewniam, że nie ma nic bardziej mylnego. Ciasteczka owsiane należy rozkruszyć na miazgę i wymieszać z miękkim masłem. U mnie robi to rozdrabniacz. Wrzucam delikatnie pokruszone ciastka i masło, naciskam przycisk i po chwili mam masę, którą wylepiam formę do tarty. Na czas wykonywania kolejnych etapów ciacha wstawiamy ją do lodówki. Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy do niego pianki i ciągle mieszając podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się pianek. Nie wolno doprowadzić do wrzenia i jeżeli tylko czujemy, że za chwilę może do tego dojść, a kawałeczki pianek są jeszcze widoczne, to zdejmujemy rondelek z ognia, nie przerywając mieszania. Odstawiamy niebieski płyn do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną śmietanę. Do śmietany porcjami dodajemy niebieskie mleko i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Wylewamy masę do formy wylepionej ciasteczkami i na kolejną chwilę wstawiamy do lodówki. Jagody lub dżem jagodowy miksujemy dokładnie z połową łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w dwóch łyżkach ciepłej wody. Przekładamy mus jagodowy do szprycy do kremów i wyciskamy wzorek na delikatnie zastygniętym już musie. Wzorek może być dowolny. Mnie najbardziej pasowała spirala. Trochę się bałam czy uda mi się ją równo zrobić. Wyszła nie najgorzej. Najlepiej wstawić całość na noc do lodówki.  Na dobra a teraz zapraszam do smerfnego świata na kawałek smerfojagodowego ciasta.
Powodzenia i smacznego!








A z takich oto właśnie smerfnych pianek marshmallow robi się smefrojagodowe ciacho ;-)

34 komentarze:

  1. Ale niebieściutkie ciacho. Super smerfowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieciaki będą meeega zadowolone!
    Super pomysł!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak myślałam, a okazało się, że to głównie dorośli, i to na dodatek panowie, prosili o dokładki ;)

      Usuń
  3. jaaaa, cudo!
    smerfy - moja ulubiona bajka! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. po prostu... szał.
    smerfastyczne ciasto! wygląda jak z bajki.
    przypomniał mi się od razu Klakier i Gargamel xd

    OdpowiedzUsuń
  5. To była moja ulubiona bajka :)
    A ciasto jest obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo 'pozytywne' ciasto, wywołuje uśmiech na twarzy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. urocze, uwielbiam takie kolorowe cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale czad- dzieci muszą być tym ciastem zachwycone !!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham smerfy! To moja ulubiona bajka z dziecinstwa :) mysle,ze ta tarta zrobilaby furore na wiekszosci kinderparty :D i genialne zdjecia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham smerfy! To moja ulubiona bajka z dziecinstwa :) mysle,ze ta tarta zrobilaby furore na wiekszosci kinderparty :D i genialne zdjecia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Woow. Smerfne ciacho! Rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Widziałam w sklepie te pianki:)
    urocze ciacho

    OdpowiedzUsuń
  13. to ciasto powinno startować w kategorii 'kulinarne dzieła sztuki':)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oczywiście, że pamiętam. Uwielbiałam Smerfy, niedawno oglądałam film i bawiłam się świetnie, choć od czasu oglądania dobranocek minęło trochę czasu ;)
    A Twoja tarta wygląda zabójczo :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Oja ale bajer super muszę zrobić mojej majeczce:)
    Fajny blog oczywiście obserwuję i zapraszam do siebie:))

    OdpowiedzUsuń
  16. mam pytanie: jakiej wielkości formy do tarty używasz? bo muszę wiedzieć jak mam przeliczyć sobie składniki;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że tak długo nie odpisywałam, ale jakoś umknęło mi Twoje pytanie. Forma ma średnicę 21 cm i wysokość 3 cm :-)

      Usuń
  17. http://ale-babka.pl/przepisy/ciasto-smerfojagodowe/

    OdpowiedzUsuń
  18. Kubek śmietany to znaczy ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przewidziałam, że moje określenie "kubek" może byc dla kogoś niezrozumiałe, tak więc od razu wyjaśniam. Kubek śmietany to ten mniejszy plastikowy pojemnik, w którym zazwyczaj sprzedawana jest śmietana (200g) :-)

      Usuń