"Hej dzieci jeśli chcecie zobaczyć Smerfów las przed ekran dziś zapraszam Was. I telewizor włączcie, dźwięk podkręćcie i usiądźcie, zaczynamy nowy film!" Pamiętacie tę piosenkę? Za pomocą tej smerfowej tarty możecie znowu przenieść się w świat smerfów ;-)
Składniki:
175 g niebieskich pianek marshmallow w kształcie smerfów
125 ml mleka
1 kubek śmietany kremówki
70 g masła w temperaturze pokojowej
250 g ciastek owsianych
1/2 szklanki mrożonych jagód, dżemu z całymi jagodami lub jagód w syropie
1/2 łyżeczki żelatyny
Smerfowe pianki przeleżały swoje w szufladzie. Wymyśliłam to ciasto już jakiś czas temu. Takie miałam właśnie przeczucie, że smerfy dadzą piękny niebieski kolorek. Pierwowzorem była oczywiście Tarta z musem truskawkowym i piankami marshmallow. No cóż, lato się skończyło, jagód już dawno nie ma, a w końcu nadarzyła się okazja by je zrobić. Z brakiem jagód poradziłam sobie zaglądając po raz kolejny do mojej szuflady, gdzie znalazłam jagodowy dżem z całymi jagodami. Jeszcze lepszym pomysłem byłyby mrożone jagody, ale że lenistwo wzięło górę, to poprzestałam na tym co było. Na pierwszy rzut oka tarta może wydawać się skomplikowana do zrobienia, bo ma nietypowy kolor i ten hipnotyzujący wzorek, ale zapewniam, że nie ma nic bardziej mylnego. Ciasteczka owsiane należy rozkruszyć na miazgę i wymieszać z miękkim masłem. U mnie robi to rozdrabniacz. Wrzucam delikatnie pokruszone ciastka i masło, naciskam przycisk i po chwili mam masę, którą wylepiam formę do tarty. Na czas wykonywania kolejnych etapów ciacha wstawiamy ją do lodówki. Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy do niego pianki i ciągle mieszając podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się pianek. Nie wolno doprowadzić do wrzenia i jeżeli tylko czujemy, że za chwilę może do tego dojść, a kawałeczki pianek są jeszcze widoczne, to zdejmujemy rondelek z ognia, nie przerywając mieszania. Odstawiamy niebieski płyn do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną śmietanę. Do śmietany porcjami dodajemy niebieskie mleko i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Wylewamy masę do formy wylepionej ciasteczkami i na kolejną chwilę wstawiamy do lodówki. Jagody lub dżem jagodowy miksujemy dokładnie z połową łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w dwóch łyżkach ciepłej wody. Przekładamy mus jagodowy do szprycy do kremów i wyciskamy wzorek na delikatnie zastygniętym już musie. Wzorek może być dowolny. Mnie najbardziej pasowała spirala. Trochę się bałam czy uda mi się ją równo zrobić. Wyszła nie najgorzej. Najlepiej wstawić całość na noc do lodówki. Na dobra a teraz zapraszam do smerfnego świata na kawałek smerfojagodowego ciasta.
Powodzenia i smacznego!
A z takich oto właśnie smerfnych pianek marshmallow robi się smefrojagodowe ciacho ;-)
Świetne! :)
OdpowiedzUsuńAle niebieściutkie ciacho. Super smerfowe
OdpowiedzUsuńDzieciaki będą meeega zadowolone!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł!
Pozdrawiam serdecznie!
Też tak myślałam, a okazało się, że to głównie dorośli, i to na dodatek panowie, prosili o dokładki ;)
Usuńobłędna :D czadowa!
OdpowiedzUsuńjaaaa, cudo!
OdpowiedzUsuńsmerfy - moja ulubiona bajka! :D
po prostu... szał.
OdpowiedzUsuńsmerfastyczne ciasto! wygląda jak z bajki.
przypomniał mi się od razu Klakier i Gargamel xd
Bajeczna! :)
OdpowiedzUsuńTo była moja ulubiona bajka :)
OdpowiedzUsuńA ciasto jest obłędne!
Bardzo 'pozytywne' ciasto, wywołuje uśmiech na twarzy:)
OdpowiedzUsuńurocze, uwielbiam takie kolorowe cuda :)
OdpowiedzUsuńPo prostu WOW!!
OdpowiedzUsuńSmerfnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńale czad- dzieci muszą być tym ciastem zachwycone !!!
OdpowiedzUsuńKocham smerfy! To moja ulubiona bajka z dziecinstwa :) mysle,ze ta tarta zrobilaby furore na wiekszosci kinderparty :D i genialne zdjecia :)
OdpowiedzUsuńKocham smerfy! To moja ulubiona bajka z dziecinstwa :) mysle,ze ta tarta zrobilaby furore na wiekszosci kinderparty :D i genialne zdjecia :)
OdpowiedzUsuńWoow. Smerfne ciacho! Rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńWidziałam w sklepie te pianki:)
OdpowiedzUsuńurocze ciacho
piękne ciasto!
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńto ciasto powinno startować w kategorii 'kulinarne dzieła sztuki':)
OdpowiedzUsuńbajeczne! :)
OdpowiedzUsuńCudo! :)
OdpowiedzUsuńSuper, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńAle smerfnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że pamiętam. Uwielbiałam Smerfy, niedawno oglądałam film i bawiłam się świetnie, choć od czasu oglądania dobranocek minęło trochę czasu ;)
OdpowiedzUsuńA Twoja tarta wygląda zabójczo :)
Wygląda cudnie ! :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł :)
OdpowiedzUsuńOja ale bajer super muszę zrobić mojej majeczce:)
OdpowiedzUsuńFajny blog oczywiście obserwuję i zapraszam do siebie:))
mam pytanie: jakiej wielkości formy do tarty używasz? bo muszę wiedzieć jak mam przeliczyć sobie składniki;)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że tak długo nie odpisywałam, ale jakoś umknęło mi Twoje pytanie. Forma ma średnicę 21 cm i wysokość 3 cm :-)
Usuńhttp://ale-babka.pl/przepisy/ciasto-smerfojagodowe/
OdpowiedzUsuńKubek śmietany to znaczy ile?
OdpowiedzUsuńNie przewidziałam, że moje określenie "kubek" może byc dla kogoś niezrozumiałe, tak więc od razu wyjaśniam. Kubek śmietany to ten mniejszy plastikowy pojemnik, w którym zazwyczaj sprzedawana jest śmietana (200g) :-)
Usuń