Tylko zdrowe składniki. Bez zbędnego tłuszczu i nadmiaru przypraw. Warzywa po upieczeniu są aromatyczne same w sobie. Już od samego zapachu kręci się w głowie, a kubki smakowe zaczynają pracować na podwyższonych obrotach.
Składniki:
feta
pomidorki koktajlowe
czerwona papryka
zielona papryczka chilli
czerwona cebula
biała cebula
oregano suszone
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Do tego typu dań podawanie proporcji wydaje mi się zbędne. Nieważne bowiem czy damy dwie papryki a trzy cebule i jakiego one będą koloru. Dajemy kto co lubi. Można dorzucić jeszcze inne warzywa, takie jak cukinia, bakłażan czy pieczarki. U mnie w danej chwili było tylko to co widać. Podsumowując ma być feta i warzywa. Pewnego pięknego dnia potraktowałam się takim właśnie daniem. A zrobiłam je w następujący sposób: papryki i cebule pokroiłam w grubą kostkę, pomidorki koktajlowe przekroiłam na połówki. Warzywa wymieszałam razem. Na wierzchu rozkruszyłam po kawałku twardej fety. Oprószyłam oregano i delikatnie solą i pieprzem. Nie mogłam sobie jednak odmówić kilku kropel oliwy z oliwek, więc skropiłam wszystko dosłownie trzema kroplami. Musiałam, bo szkoda mi się zrobiło tych wszystkich witamin rozpuszczalnych tylko w tłuszczach. No bo jaki byłby z nich pożytek?
Wstawiłam całość do piekarnika. Piekłam w 180 C przez 15-20 minut. Warzywa i ser powinny się mocno przyrumienić by zyskać jeszcze lepszy smak. Można użyć jednego większego naczynia żaroodpornego lub blachy do pieczenia.
Az mi sie przypomnialy moje greckie wakacje... Uwielbiam takie letnie smaki!
OdpowiedzUsuńpyszna zapiekanka, trafia w mój gust
OdpowiedzUsuńteraz nic, tylko pędzić do sklepu po takie cudowne naczynka do zapiekania i działać!
OdpowiedzUsuńCo prawda naczynka dodają trochę uroku, ale śmiało można zapiec warzywka w jednym większym żaroodpornym naczyniu :-)
UsuńNo te zdjęcia to wyglądają po prostu bosko. Mam już ten smak na czubku języka. Aż ślinka pociekła. :) Uwielbiam takie smaki!!
OdpowiedzUsuńGorące greckie klimaty na początek smętnej jesieni? Jestem za!
OdpowiedzUsuńto kusząco smaczna propozycja:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania! lekkie i pyszne, obiad idealny :D
OdpowiedzUsuńfantastyczna zapiekanka!dawno nie zapiekałam fety i już zapomniałam, jaka jest pyszna!:)
OdpowiedzUsuńW kwestii oliwnych dylematów - witaminki rozpuściłyby się i tak, a to za sprawą tłuszczyku znajdującego się w fecie, jest go tam przecież całkiem sporo :-)
OdpowiedzUsuńJestem tu pierwszy raz i za jednym zamachem przejrzałam masę przepisów i wszystkie mam ochotę wypróbować. :-) Naprawdę bardzo fajna strona! Dania megasmakowite, ciekawe opisy i piękne zdjęcia! Super!
Super, zapraszam :-)
Usuń