wtorek, 22 maja 2012

KRUCHE PRECELKI Z MAKIEM


Jak najlepiej przygotować się do Euro? Według mnie już teraz trzeba szukać pomysłów na to, co zaserwować do piwka w trakcie rozgrywek. Później nie będzie na to czasu. Ja na pewno zrobię precelki z makiem. Idealnie komponują się z browarkiem. Są kruche i fantastyczne! Ko-ko-ko-ko Euro spoko...

Składniki:

czubata szklanka mąki
100 g masła
1 jajko
2 łyżki śmietany
łyżka soli
mak


Precelki to bardzo prosta sprawa. Nie to co wygranie meczu dla naszej reprezentacji. Ale nie zagłębiajmy się teraz w umiejętności piłkarskie. Bardziej interesują nas kulinarne.
Ucieramy masło z mąką wymieszaną z solą, następnie dodajemy śmietanę oraz żółtko i zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na godzinę do lodówki. Kawałki ciasta rolujemy w dłoniach tworząc cienkie rurki, a następnie zwijamy z nich precelki. Smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy makiem. Układamy na blasze z papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na około 10-12 minut. Powinny się lekko zarumienić. Proponuję jeszcze trochę potrenować przed mistrzostwami. Powodzenia i smacznego!







2 komentarze:

  1. Sa fantastyczne i wydaja sie bardzo proste w przygotowaniu. To cos dla mnie hehe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście są proste, należy tylko uważać przy pieczeniu. Każdy piekarnik jest inny i w niektórych 10 minut w zupełności wystarczy. Najlepsze są delikatnie przyrumienione ;)
      Zasada jest prosta: złocisty napój wymaga towarzystwa złocistych precelków!

      Usuń