wtorek, 24 listopada 2015

POTRAWKA Z KURCZAKA Z DYNIĄ I POREM


Składniki:

podwójna pierś z kurczaka
1 por
1/2 dyni ( średniej wielkości )
chilli (u mnie suszone , w płatkach)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Byłam w weekend na urodzinach trzylatki. Wiadomo dziadkowie, chrzestni, wszyscy przyszli z upominkami. No i to właśnie goście, a nie dzieci, byli najbardziej zainteresowani prezentami. Dzieci przybiegły dać buziaka na przywitanie i wróciły do zabaw łyżkami, butelkami i zwykłymi kredkami. W ogóle ich nie obchodziły prezenty. Nawet nie zaglądnęły do toreb. Co się stało? Pamiętam jak ja byłam dzieckiem i czekałam z niecierpliwością na to co dostanę. Teraz dzieci mają tyle zabawek i cały czas dostają jakieś nowe, głównie bez okazji, że prezenty urodzinowe w ogóle nie robią na nich wrażenia. Przerażające to. Ale jest też dobra strona medalu. Zbliżają się święta więc nad następnym prezentem nie ma co się za bardzo głowić. I tak nie zwrócą uwagi.
Za to uwadze Waszej polecam tę dyniową potrawkę z kurczakiem i porem. Jest sycąca i prosta w przygotowaniu.
Na rozgrzaną oliwę wsypujemy chilli, posiekany por oraz dynię pokrojoną w kostkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podsmażamy kilka minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Gdy mięso się już trochę podsmaży zalewamy całość wodą (ew. bulionem) tak, by wszystkie składniki były równo z powierzchnią płynu. Dusimy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu aż dynia całkowicie zmięknie. Proponuję podawać z ryżem. Powodzenia i smacznego!





3 komentarze:

  1. Fajna odmiana klasycznej potrawki przez dodatek dyni. Skorzystam z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Strasznie mdłe...trzeba dobrze przyprawić, najlepiej ziołami lub dodać inne warzywo np. marchewkę..
    Ogólnie nie polecam

    OdpowiedzUsuń