poniedziałek, 9 listopada 2015

DYNIA Z CZOSNKIEM PIECZONE W TYMIANKU


Składniki:

dynia
czosnek
oliwa z oliwek
tymianek suszony

Jesień bez dyni to jak urodziny bez tortu 
albo jak zima bez śniegu,
jak lato bez kąpieli w morzu, 
jak żołnierz bez karabinu, 
jak uczeń bez jedynki, 
jak Boże Narodzenie bez choinki 
albo Wielkanoc bez jajek, 

najprościej na świecie - NIE LICZY SIĘ! 

Gdzie się nie obejrzymy wszędzie widzimy dynie. W sieci blogi pękają w szwach od dyniowych przepisów, w sklepach różnorakie dynie w promocyjnych cenach, w restauracjach dania z dynią. Pokochaliśmy dynię. Pokochałam i ja. 
Najbliższy czas ogłaszam u siebie festiwalem dyniowym. Zatem spodziewać się możecie dyniowych rarytasów. Będą potrawki, bułeczki, babeczki,  no i oczywiście zupa. A zaczynam od najprostszej na świecie dyni pieczonej. Jest idealna jako dodatek do dań. Zamiast masła można nią posmarować chleb lub zmiksować by uzyskać dyniową bazę do bardziej skomplikowanych dań. Ja piekłam z tymiankiem. Obrane ze skóry kawałki dyni i całe ząbki czosnku skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy suszonym tymiankiem. Rozkładamy na blaszce z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 12-15 minut. Gotowe! Wkrótce zapraszam po więcej. Powodzenia i smacznego!


2 komentarze: