środa, 12 sierpnia 2015

SOS FRUTTI DI MARE Z OLIWKAMI I OREGANO


Składniki:

250 g mrożonej mieszanki owoców morza
1 puszka siekanych pomidorów
3 ząbki czosnku
zielone oliwki bez pestki ( po kilka sztuk na osobę)
oregano
oliwa z oliwek
sól, pieprz,
cukier

Jak ostatnio byłam chora i siedziałam w domu to naszła mnie faza na owoce morza. Była ośmiornica i była mrożona mieszanka. Jeszcze jej nigdy wcześniej nie próbowałam. Muszę przyznać, że pozytywnie mnie zaskoczyła. Nic nie było gumiaste, nie śmierdziało portem i ogólnie wyszło pysznie. Dodatkowo według wskazówek na opakowaniu mieszanki nie trzeba wcześniej rozmrażać i wystarczy przelać zimną wodą tuż przed przygotowaniem co jest ogromnym plusem gdy mamy niespodziewanych gości, których chcemy zaskoczyć czymś niecodziennym lub zapomnieliśmy zaplanować wcześniej co dziś jemy. Co więcej całe danie spełnia wymagania "czystej michy". Owoce morza to świetne źródło białka, są warzywa i zdrowe tłuszcze, a więc wszystko czego potrzebujemy. Sos podałam z ugotowanym na sypko ryżem. Moja propozycja jest bardzo prosta i nie wymaga żadnych wyszukanych składników. Na łyżce oliwy podsmażamy posiekany czosnek, następnie dodajemy mieszankę owoców morza i podsmażamy kilka minut mieszając od czasu do czasu. Następnie wlewamy puszkę pomidorów, wrzucamy oliwki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i oregano. Ja dodałam również dwie całe gałązki oregano, ale oczywiście ten krok można pominąć, wystarczy oregano z torebki. Po około10 minutach gotowania i mieszania na średnim ogniu sos jest gotowy. Powodzenia i smacznego!




1 komentarz: