poniedziałek, 27 kwietnia 2015

MAKARON ORCHIETTE Z KREWETKAMI


Składniki:

1 opakowanie mrożonych dużych krewetek
6-7 ząbków czosnku
3 łyżki masła
siekany szczypiorek/natka pietruszki
sól, pieprz

Super weekend za nami. Sobota była genialna. Pogoda rozpieściła nas konkretnie. Na warszawskich plażach nie było gdzie palca wcinać. Wszyscy piknikowali i grillowali do tego stopnia, że jadąc wieczorem na otwarcie sezonu Nightskatingowego z mostu Poniatowskiego nie było widać nic oprócz jednej wielkiej smugi dymu. Wieczorem w tramwajach w tamtych okolicach większość osób pachniała wędzonką. Takie tam dodatkowe atrakcje od ZTM. Sami byśmy pewnie spędzili tam większość nocy, ale rano startowałam w Orlenowskiej dyszce i chciałam się wyspać. No dobra a teraz biegusiem do kuchni i robimy makaron. 
Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy go chwilę i dodajemy rozmrożone krewetki. Ja usunęłam ogonki. Podsmażamy je kilka minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem. Do tej pory zawsze dodawałam natkę pietruszki, ale tym razem przeprowadziłam próbę ze szczypiorkiem i wyszło pysznie. Na patelnię wrzucamy ugotowany al dente makaron i wszystko razem mieszamy. Genialne połączenie i idealny zastrzyk węglowodanowy przed startem. Powodzenia i smacznego!






1 komentarz:

  1. Krewetki uwielbiam, makaron też, danie idealne dla mnie.

    OdpowiedzUsuń