środa, 18 lutego 2015

WIEPRZOWINA Z PAK CHOI


Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa
1 marchewka
7-8 pieczarek
0,5 l bulionu warzywnego
2 niewielkie główki kapusty pak choi
szczypta suszonego chilli (w płatkach)
2 ząbki czosnku
2 porcje makaronu ryżowego (szerokiego)
olej
sól, pieprz

Badałam sobie wczoraj ilość tkanki tłuszczowej w organizmie. Wynik wyszedł mi bardzo dobry. Niecałe 24 % tłuszczu to norma dla kobiet w moim wieku. Od momentu wycięcia tarczycy tyję od samego oddychania powietrzem. Zgubienie kilku kilogramów to prawdziwy koszmar. Jem dobrze, piję hektolitry wody, powróciłam do regularnych ćwiczeń, a mimo tego od kilku tygodni waga stoi. No cóż spójrzmy na to z innej strony - powinnam się chyba cieszyć, że się w końcu zatrzymała. Nie wiem już co robić. Może po prostu zaakceptuję się taką? 
Tymczasem zapraszam na chude mięsko z warzywami i makaronem ryżowym.
Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i płatki chilli. Dodajemy mięso pokrojone w paski. Następnie dodajemy pokrojoną w słupki marchwekę i plasterki pieczarek. Chwilę podsmażamy razem, a następnie zalewamy bulionem. Doprawiamy do smaku solą (jeżeli jest taka potrzeba) i pieprzem i gotujemy wszystko razem, aż marchewka zmięknie. Na sam koniec dodajemy pokrojoną wzdłuż kapustę pak choi. Gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Makaron przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu i odcedzamy. Nakładamy porcję makaronu do miseczki i zalewamy zupą. Jeżeli uważacie, że uzyskaliście niewystarczającą ilość płynu należy dodać więcej bulionu. Powodzenia i smacznego!






1 komentarz: