Składniki (na 1 sztukę):
1 jajko
plaster pomidora
2 plasterki cukinii
pokruszony kozi ser (twardy)
oregano
oliwa do wysmarowania foremek
Dawno nie serwowałam jajek i przyznaję, że tęskniłam już za tymi cudeńkami w kokilkach. Nie dość, że są pyszne, w zasadzie za każdym razem, to jeszcze tak uroczo wyglądają, że nie ma szans by dzień był nieudany jeśli zaserwujemy je na śniadanie. Proponuję dwie sztuki na osobę. Po ich zjedzeniu energii wystarczy na długo. Każdą kokilkę najlepiej wysmarować oliwą. Wbijamy jajko, wkładamy kawałki pomidora, plasterki cukinii zwinięte w ruloniki ( najlepiej użyć obieraczki do warzyw, plasterki są wtedy idealnie cienkie) i posypujemy pokruszonym serem kozim (twardy, słony ser, trochę podobny do fety). Całość oprószamy oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 10 minut. Każdy piekarnik jest inny więc proponuję sprawdzać. U mnie po 10 minutach były idealne - ser był przypieczony, a żółtko płynne. Powodzenia i smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz