Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
1 papryczka chilli
2 cebule dymki
1 duże jajko
2-3 łyżki bułki tartej
pęczek kolendry
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Dodatkowo:
cytryna
jogurt naturalny
Szpilki, pantofle, tenisówki, baleriny, lordsy, mokasyny? Cóż wybrać? Co rano przed wyjściem z domu zadaję sobie to pytanie. Zapewne nie jestem jedyną, która stoi przed takim wyborem. Czy dziś stawiać na wygodę czy na wygląd? No dobra, a jak już decyzja podjęta, to które konkretnie założyć? Gdyby można było przynajmniej rzucić monetą. Ale jak. Moneta ma tylko dwie strony, a butów do wyboru...O już wiem, kupię sobie kostkę do rzucania, albo lepiej od razu dwie!
Dzisiaj w nowiutkich czarnych, zamszowych szpilkach przygotuję dla Was szaszłyki drobiowe z kolendrą.
Drobno siekamy dymki, papryczkę chilli i kolendrę i mieszamy z mieloną piersią. Ja zarówno mięso, jak i warzywa wrzuciłam do rozdrabniacza. Wszystko razem mieszamy z jajkiem oraz bułką tartą i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli masa jest za luźna należy dodać więcej bułki tartej. Ręce moczymy w zimnej wodzie i formujemy podłużne kotlety, które należy nadziać na metalowe lub drewniane szpikulce. Silikonowym pędzelkiem smarujemy je oliwą z oliwek z obu stron i układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Rumienimy z każdej strony. Proponuję podawać skropione sokiem z cytryny i jogurtem naturalnym. Można też zawinąć we wrapa lub serwować z pitą. Albo w zupełnie innym towarzystwie, o którym mowa będzie już w kolejnych wpisach. Powodzenia i smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz