środa, 21 maja 2014

PODWÓJNIE ZAPIEKANE BATATY


Składniki na 1 sztukę:

sporej wielkości batat
ząbek czosnku
3/4 szklanki startego złotego sera
siekana natka pietruszki
pieprz
opcjonalnie kawałek papryczki chilli

Obiecałam zaproponować coś do wczorajszych szaszłyków. Tak więc dziś będzie pieczony batat, następnym razem sałatka z mango i kompletne danie będzie gotowe. Wszystkie z tych komponentów można oczywiście spożywać z osobna, bo na przykład taki batacik to wyśmienita kolacyjka. By bataty nie straciły cennych składników najlepiej upiec je ze skórką. W tym przypadku to jedyne słuszne rozwiązanie gdyż potrzebujemy łupinek by je potem nadziać. Ja zawinęłam ziemniaka w folię aluminiową i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C na godzinę. Potem przekroiłam na pół i łyżką do zupy wydrążyłam miąższ. Starałam się zostawić 2-3 milimetry miąższu tuż przy skórce. Do miąższu dodałam wyciśnięty ząbek czosnku, starty ser (trochę sera należy zostawić do posypania na wierzchu), siekaną natkę pietruszki i obowiązkowe u mnie siekane chilli. Wszystko razem wymieszałam i doprawiłam pieprzem. Następnie napełniłam łupinki, posypałam serem i wstawiłam je piekarnika na około 20 minut w 180C. Powodzenia i smacznego!






2 komentarze:

  1. Dopiero niedawno odkryłam bataty dla swojej kuchni i jeszcze nie raz po nie sięgnę, na razie były w zupie, ale chętnie podpatruję jakie jeszcze pyszności można zrobić :) Zapiekane wyglądają super.

    OdpowiedzUsuń