czwartek, 13 lutego 2014

ZIELONE CURRY Z BAKŁAŻANEM


Składniki:

1 saszetka zielonego curry
2 puszki mleka kokosowego
podwójna pierś z kurczaka
1 bakłażan
1/2 brokuła
2-3 ząbki czosnku
1 marchew
cebula dymka
sól
oliwa
ryż

Curry to nie tylko żółta przyprawa, którą kupujemy gotową w każdym sklepie. Curry to również czerwone lub zielone pasty, trochę mniej popularne i nie tak szeroko dostępne. Niektóre wymagają dodania mleka kokosowego a inne nie. Zieloną pastę, która gra dziś główną rolę, przygotowuje się z jego dodatkiem. Miłośników orientalnych smaków zachęcam do wypróbowania :-) Brokuła podzielonego na małe różyczki obgotowujemy w osolonych wrzątku. Na oliwie podsmażamy czosnek i dodajemy pastę. Wlewamy mleko kokosowe, następnie dodajemy pokrojoną marchewkę i bakłażana i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy marchewka trochę zmięknie dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Specjalnie dodałam ją dopiero w tym momencie by była super ekstra miękka. Gotujemy wszystko razem na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną. Na sam koniec dodajemy ugotowane brokuły i posypujemy siekaną dymką. Serwujemy z ugotowanym na sypko ryżem. Powodzenia i smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz