poniedziałek, 10 lutego 2014

KURCZAK W BEKONIE Z ROZMARYNEM



Składniki:

pojedyncze piersi z kurczaka
boczek wędzony w plastrach (po 2 plastry na jedną pojedynczą pierś)
2 gałązki rozmarynu
sól, pieprz

Nie ma to jak porządny kawałek mięsa. Najlepiej by się przy tym nie narobić, by smakowało i jeszcze apetycznie wyglądało. Myślę, że mam propozycję, która spełnia wszystkie powyższe oczekiwania. Pierś z kurczaka o rozmarynowym aromacie owinięta w chrupiący plaster boczku. Jedząc ją w takiej formie zaraz po wyjęciu z piekarnika, mięso jest soczyste i bardzo aromatyczne. Robi się niezmiernie łatwo. Pojedyncze piersi z kurczaka płuczemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem. Okładamy je listkami rozmarynu i zawijamy w boczek (zdjęcia wszystko wyjaśniają). Układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 45-50 minut. No i tyle. Proste jak dwa plus dwa. Powodzenia i smacznego!








2 komentarze:

  1. Czesto tak robię, ale jeszcze robie kieszonke i wkładam camembert i dopiero zawijam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry pomysł. Zarówno camembert, jak i kawałek żółtego sera to super pomysł:-)

    OdpowiedzUsuń