Składniki:
1 banan
1/2 kostki twarogu
1 jajko
2 czubate łyżki mąki
olej do smażenia
cukier puder
syrop z pędów sosny
Nie zapowiada się by święta były białe w tym roku. Obawiam się, że zima przyjdzie na wiosnę, a śnieg spadnie w weekend majowy. Pochrzaniła się ta pogoda ostatnio. Z tego tytułu należy nam się coś pysznego. Proponuję placuszki bananowo-serowe. Banana rozgniatamy widelcem. Najlepiej by był bardzo dojrzały. Skórka banana może być pokryta brązowymi plamkami. Placki będą wtedy słodziutkie. Dodajemy do niego rozdrobniony ser, wbijamy jajko, dodajemy mąkę i mieszamy wszystko dokładnie. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Jeżeli mamy problemy z przewróceniem placuszka na drugą stronę może to oznaczać, że trzeba dodać więcej maki. Ja oprószyłam je cukrem pudrem i skropiłam syropem z pędów sosny. Można je polewać miodem, syropem klonowym lub syropem malinowym - czym kto lubi. Powodzenia i smacznego!
Pyszne placuszki, dziękuję za pomysł! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń