czwartek, 12 września 2013

PROJA (SERBSKI CHLEBEK KUKURYDZIANY) Z CUKINIĄ I OLIWKAMI



Składniki:

1 szkl mąki kukurydzianej (średniej)
1 szkl mąki pszennej
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki dowolnych otrębów
1 szkl mleka
1/2 szkl oleju
2 duże jajka
1 pokrojona w kostkę cukinia
10-12 pokrojonych zielonych oliwek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka oregano


Nos zapchany, gardło boli, normalnie geriatria. Nienawidzę takiej pogody. Niby jeszcze lato a za oknem szaro, buro, zimno i pada. Jeszcze kilka dni temu leżałam na kocyku na nadwiślańskiej plaży, chłodząc się zimnym piweczkiem, a dziś za oknem paskudna jesień. Nie wiem czy można jeszcze liczyć na piknikową pogodę w ty roku, ale tak na wszelki wypadek podaję przepis na kukurydziany chlebek z cukinią i oliwkami, który idealnie nadaje się do zjedzenia na kocyku. Ta wersja to modyfikacja serbskiego ciasta kukurydzianego (przepis tutaj), które kiedyś już robiłam.
Wszystkie sypkie składniki mieszamy, dodajemy pokrojoną cukinię i oliwki, roztrzepane jajka, mleko oraz olej i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do natłuszczonej formy (u mnie 28 x 18 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 25-30 minut. Ciasto powinno się przyrumienić z wierzchu. Kroimy je w kwadraty i pakujemy do pudełka by, o ile pogoda pozwoli, zjeść na świeżym powietrzu. Jeśli nie, gwarantuję, że w domowym zaciszu też będzie smakować. Niemniej jednak trzymam kciuki za poprawę pogody. Powodzenia i smacznego!





2 komentarze: