poniedziałek, 9 września 2013

CURRY Z ŁOSOSIEM I DZIKIM RYŻEM


Składniki:

250 g surowego łososia (filet)
1 szklanka czarnego ryżu
2 cukinie
2 zielone papryki
1 cebula
1 marchewka
3 ząbki czosnku
1 czerwone chilli
natka pietruszki
łyżka mieszanki curry
łyżeczka kurkumy
kawałek kory cynamonu
sól, pieprz
oliwa

Uwielbiam, gdy tuż po przekroczeniu progu mieszkania czuć co dziś jest na obiad. Robiąc curry mamy to jak w banku, że nikt nie będzie miał wątpliwości. Można jedynie zgadywać czy rolę główną zagra kurczak, tofu czy może jakaś ryba. Proponuję łososia. Sprawdził się znakomicie. Na rozgrzaną oliwę wsypujemy mieszankę curry oraz kurkumę, mieszamy i smażymy minutę. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz plasterki czosnku, mieszamy. Po chwili dodajemy pokrojone warzywa (marchewkę, papryki i cukinię). Doprawiamy solą, zalewamy wodą (taką ilością by wszystkie składniki były zakryte), dorzucamy korę cynamonu i dusimy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną, od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa są już prawie gotowe, dodajemy pokrojonego w kostkę łososia. Od tego momentu już nie mieszamy, by łosoś się nie rozwalił i pozwalamy mu się ugotować w powstałym sosie. Na sam koniec posypujemy danie posiekaną natką pietruszki i serwujemy je z ugotowanym na sypko czarnym ryżem. Po zjedzeniu tego dania ponownie zakochałam się w curry. Najwidoczniej mam teraz fazę na takie orientalne smaki, bo w głowie czekają już kolejne pomysły. Tymczasem powodzenia i smacznego!






1 komentarz: