poniedziałek, 2 września 2013

CUKINIOWE KĘSKI Z FETĄ


Składniki:

2 cukinie
1 pomidor
1 jajko
150 g fety
mała cebula
ząbek czosnku
sól, pieprz
oregano


No i jestem. Uśmiechnięta, wypoczęta i opalona. Przywiozłam ze sobą mnóstwo wspomnień, pomysłów i pewnie ze trzy kilo więcej mnie. No ale przecież to były wakacje, a na wakacjach nie można sobie odmawiać pyszności, więc coś za coś. Było cudownie: tawerny na plaży z widokiem na pluskające się delfiny, wschody i zachody słońca na plaży, typowe greckie chrzciny (na zaledwie 200 osób) i wiele wiele innych. Mimo wszystko trochę tęskniłam. Tęskniłam za herbatą. Nawet nie zdawałam sobie sprawy, że to jest możliwe, a jednak, kubek ciepłej herbaty do śniadania to podstawa. Pomimo tych wszystkich pyszności, które były tam codziennością i walizki wypchanej tamtejszymi specjałami, zaraz po powrocie poleciałam na pomidorówkę i schabowego. Chciało mi się czegoś "naszego". Po zaspokojeniu podniebienia polskimi klasykami chęć na eksperymenty z greckimi produktami powróciła i oto przed Wami kęski z cukinii z oryginalną fetą. Przywiozłam taką prawdziwą. Nie jakąś paczkowaną, a krojoną na wagę z drewnianej beki, pyszną. Odkurzyłam trochę zapomnianą formę do muffinek, wysmarowałam dołki oliwą i wyłożyłam je plasterkami cukinii wyciętymi za pomocą obieraczki do warzyw i odpowiednio przyciętymi. Oprószyłam je solą i pieprzem. W miseczce wymieszałam pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pomidora, resztki cukinii (wszystko co zostało po wycięciu paseczków), posiekany czosnek, pokruszoną fetę, odrobinę soli, pieprz, oregano oraz jajko. Masą napełniłam cukiniowe "dołki", wierzch posypałam odrobiną fety i oregano i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 20-25 minut. Wyszły bardzo urocze i pyszne kęski cukiniowe. Wyśmienite zarówno na ciepło, jak i zimne. Polecam. Powodzenia i smacznego!






5 komentarzy:

  1. ja właśnie wczoraj zrobiłam cukiniową zapiekankę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie teraz cukinia na zmianę z pomidorami rządzą, uwielbiam je :-)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dokładnie.
      Początkowo myślałam żeby dodać jeszcze żółty ser, ale by nie dorzucać dodatkowych kalorii zrezygnowałam w końcu z tego zamiaru i pozostałam przy samej fecie.

      Usuń