środa, 7 sierpnia 2013

TACOS Z BURGERAMI Z FASOLI MUNG



Składniki:

szklanka fasoli mung
marchewka
cebula
jajko
kukurydziane taco shells
awokado
pomidor
sałata lodowa
bułka tarta do obtoczenia
olej
sól, pieprz, chilli

Już dawno przekonałam się, że burger niekoniecznie musi był mięsny. Kilkakrotnie robiłam już jakieś warzywne kotlety ( kalafioroburgery, czy z czarnej fasoli ) Jestem nimi zachwycona i zapowiadam, że będzie ich więcej. Dzisiaj kolej na fasolę mung. Jest to śliczna drobna fasolka o wysokiej zawartości białka i wielu cennych składnikach odżywczych. Dlatego, że jest dosyć drobna nie ma potrzeby namaczania jej w wodzie przez całą noc. Wystarczy ugotować według instrukcji podanych na opakowaniu. Z racji tego, że chcemy ją później zmielić, można wydłużyć czas gotowania i delikatnie ją rozgotować.
Startą na tarce marchewkę oraz posiekaną cebulę podsmażamy do miękkości na oliwie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie papryką chilli. Podsmażone warzywa mieszamy ze zmieloną fasolą i jajkiem. Jeżeli jest potrzeba bo masa jest zbyt luźna należy dodać bułkę tartą. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Do kukurydzianej muszelki wkładamy liść sałaty lodowej oraz plastry pomidora i awokado. Taco shells można śmiało zastąpić jakąś chrupiąca bułeczką. Ja zrezygnowałam z majonezu, ale nie oznacza to, że Wy również musicie wykazywać się takim totalnym brakiem zdrowego rozsądku ;-)
Powodzenia i smacznego!



5 komentarzy:

  1. ja też stałam się fanką takich kotletów, nawet ostatnio rozmawiałam z mamą o tym, że musimy robić je częściej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne są, następne planuję zrobić z cieciorki.
      Oczywiście rezultat będzie opublikowany :-)
      Pozdrawiam :-)

      Usuń
    2. niedawno "wpadłam"na twoją stronę,po powrocie do Polski napiszę więcej,lubię niekonwencjonalne gotowanie.Pozdrawiam halszka

      Usuń
  2. Bardzo apetyczne, uwielbiam tacos!

    OdpowiedzUsuń