środa, 10 kwietnia 2013

OMLET ŚRODZIEMNOMORSKI Z RUKOLĄ



Czyż nie zgodzicie się ze mną, że nie ma nic lepszego na śniadanie od pysznego, soczystego omletu z naszymi ulubionymi dodatkami. A gdyby był jeszcze podany do łóżka sprawi, że nawet najbardziej pochmurny poranek na chwilę rozpromieni się złocistością tego specjału!


Składniki:

2 jajka
rukola
kilka czarnych oliwek
pomidorki koktajlowe
feta
sól, pieprz, oregano
masło

Ja robię takie najzwyklejsze omlety, bez dodatku mąki czy mleka. Po prostu rozmącone jajka z przyprawami i dodatki.
Wylewam miksturę jajeczną na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła i posypuję dodatkami, w tym przypadku kawałkami oliwek, fety, pomidorków oraz rukolą. Mam taki sekretny sposób przewracania omleta na drugą stronę. Tak naprawdę to jest to bardzo proste potrzeba do tego talerza o podobnej średnicy do średnicy patelni i gdy omlet zetnie się już z jednej strony (tej która dotyka do patelni) to zsuwam go na talerz tak by przypieczoną stroną dotykał talerza, następnie przykrywamy talerz patelnią (ja zazwyczaj smażę omlet na patelni teflonowej z minimalną ilością tłuszczu więc nic nie ścieka) i odwracam tak by talerz był dnem do góry a patelnię z powrotem stawiam na gazie i usuwam talerz. W tym momencie omlet przypieka się z drugiej strony i gdy tylko jest gotowy przekładam go z powrotem na talerz. Mam nadzieję, że to co napisałam jest w miarę jasne. W razie czego pytajcie. Powodzenia i smacznego!





3 komentarze:

  1. Pyszny omlet. Ostatnio często robię;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zwykle omlety jadam na słodko ale chyba zmienię upodobania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj warto, są pyszne, a kombinacji niezliczone ilości ;-)

      Usuń