poniedziałek, 18 marca 2013

RUKOLA Z MINI MOZZARELLĄ, POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I CZARNYMI OLIWKAMI



Kuleczki mozzarelli, małe okrągłe pomidorki, okrągłe oliwki i ziarenka gorczycy z musztardy francuskiej. Wszystko okrągłe. To pewnie okrągłość tych składników sprawia, że można ją jeść na okrągło!

Składniki:

rukola
pomidorki koktajlowe
mini mozzarella
czarne oliwki

Dressing:

łyżka musztardy francuskiej
łyżeczka miodu
łyżka octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
pieprz

Sałatki są chyba najprostszą rzeczą do zrobienia z możliwych. Rzuca się wszystko do jednego półmiska i zalewa dressingiem. W przypadku tej sałatki to już w ogóle jest szybko i prosto, bo niczego nie trzeba siekać, wszystkie główne składniki lądują w sałatce w takiej formie, w jakiej je kupujemy. Dlatego ją tak bardzo lubię. A sosu robię zazwyczaj więcej i przechowuję go w słoiczku w lodówce i mam na następny raz.
Na półmisku układamy rukolę, rzucamy kulki mozzarelli, pomidorki i oliwki. Dressing najlepiej przygotować w jakimś niewielkim słoiczku. Umieszczamy w nim wszystkie składniki, zakręcamy pokrywkę i energicznie potrząsamy by składniki się połączyły. Jeżeli sos jest zbyt gęsty wystarczy dodać więcej wody. No i to by było na tyle, jeżeli chodzi o przygotowanie tej sałatki. Powodzenia i smacznego!




1 komentarz: