Piękne kontrastowe kolory i dobrze skomponowane smaki. Tak bym właśnie określiła te bakłażanowe roladki z fetą zapieczone na pomidorowej salsie. Miło tak w środku zimy przenieść się w cieplejsze śródziemnomorskie regiony :-)
Składniki:
1 bakłażan
250 g sera feta
1 puszka pomidorów bez skórki
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
szczypta cukru
oregano
oliwa z oliwek
Może i nie ma teraz sezonu bakłażanowego, ale tak mi się jakoś spodobał ostatnio, taki lśniący, ciemnofioletowy, piękny, no i kupiłam. Wymyśliłam, że będzie grillowany, zrolowany, nadziany fetą, położony na pomidorowej salsie i zapieczony. Pysznościowy wyszedł. A oto jak się go robi. Bakłażana kroimy w cienkie plastry (ok. 0,5 cm), oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą (u mnie oliwa w sprayu) a następnie grillujemy z obu stron na patelni grillowej lub grillu elektrycznym (można też na zwykłej patelni). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, przesmażamy na niej wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę brzegowe plastry bakłażana. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, cukrem i oregano i dusimy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Na spodzie glinianych naczynek kładziemy porcję pomidorowej salsy a na niej układamy kawałki fety owinięte grillowanym bakłażanem. Ja użyłam małych naczynek (1 naczynko = 1 porcja), ale oczywiście można też zapiec wszystko w jednym większym naczyniu żaroodpornym bądź jakiejś niewielkiej blaszce. Zapiekamy 15 minut w 180 C. Z tym zapiekaniem to w sumie chodzi tylko o to by całość była ciepła. Powodzenia i smacznego!
Idealne połączenie smaków jak dla mnie.....
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie a smakuje napewno o niebo lepiej :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!
Uwielbiam wszystkie składniki, gdyby tak jeszcze pomidor był tym letnim, malinowym to to by było istne spełnienie moich kulinarnych marzeń!Niestety zima ma swoje prawa więc dobrze, że istnieją pomidory w puszce. Cudownie pyszne foty!
OdpowiedzUsuńPodpisuję się pod poprzedniczką agą. Robiłam roladki bakłażanowe z ziłowym serkiem, z fetą nie próbowałam, zawsze ten serek mi wskakiwał, ale faktycznie feta musi się sprawdzać w tym połączeniu smakowicie.
OdpowiedzUsuńRoladki wyglądają przepysznie, koniecznie muszę wypróbować przepis, ja zamiast fety używam ser bałkański(np.z lidla), jest trochę delikatniejszy:)
OdpowiedzUsuńZnam ten ser, o którym piszesz, też bardzo go lubię i idealnie nadaje się do takich roladek :-)
UsuńPrzepyszne . Ja troche zmodyfikowalem Danie i pomieszalem ser Fata z serem kozim . Ogolnie rewelacja.
OdpowiedzUsuńSam lubie experymentowac i kocham gotowac. Wglowie sie cos tworzy kupuje mieszam i zjadam pysznie :)
Pozdrawiam
Adam - brat Marcina ktorego Twoja Mama jest chrzestna :-D
Fajna strona
Witam i dziękuję.
UsuńWłaśnie o to chodzi, żeby zmieniać, kombinować, komplikować i zjadać :)
Nie wiedziałam, że do Was też dotarły echa mojego blogowania. Strasznie mi miło :)
Pozdrawiam,
Aga
Ale cudo u Ciebie! Będę musiała kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuń