poniedziałek, 10 grudnia 2012

ROLADKI Z GRILLOWANEGO BAKŁAŻANA Z FETĄ NA POMIDOROWEJ SALSIE



Piękne kontrastowe kolory i dobrze skomponowane smaki. Tak bym właśnie określiła te bakłażanowe roladki z fetą zapieczone na pomidorowej salsie. Miło tak w środku zimy przenieść się w cieplejsze śródziemnomorskie regiony :-)

Składniki:

1 bakłażan
250 g sera feta
1 puszka pomidorów bez skórki
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
szczypta cukru
oregano
oliwa z oliwek

Może i nie ma teraz sezonu bakłażanowego, ale tak mi się jakoś spodobał ostatnio, taki lśniący, ciemnofioletowy, piękny, no i kupiłam. Wymyśliłam, że będzie grillowany, zrolowany, nadziany fetą, położony na pomidorowej salsie i zapieczony. Pysznościowy wyszedł. A oto jak się go robi. Bakłażana kroimy w cienkie plastry (ok. 0,5 cm), oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą (u mnie oliwa w sprayu) a następnie grillujemy z obu stron na patelni grillowej lub grillu elektrycznym (można też na zwykłej patelni). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, przesmażamy na niej wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę brzegowe plastry bakłażana. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, cukrem i oregano i dusimy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Na spodzie glinianych naczynek kładziemy porcję pomidorowej salsy a na niej układamy kawałki fety owinięte grillowanym bakłażanem. Ja użyłam małych naczynek (1 naczynko = 1 porcja), ale oczywiście można też zapiec wszystko w jednym większym naczyniu żaroodpornym bądź jakiejś niewielkiej blaszce. Zapiekamy 15 minut w 180 C. Z tym zapiekaniem to w sumie chodzi tylko o to by całość była ciepła. Powodzenia i smacznego!






9 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie a smakuje napewno o niebo lepiej :)

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystkie składniki, gdyby tak jeszcze pomidor był tym letnim, malinowym to to by było istne spełnienie moich kulinarnych marzeń!Niestety zima ma swoje prawa więc dobrze, że istnieją pomidory w puszce. Cudownie pyszne foty!

    OdpowiedzUsuń
  3. Podpisuję się pod poprzedniczką agą. Robiłam roladki bakłażanowe z ziłowym serkiem, z fetą nie próbowałam, zawsze ten serek mi wskakiwał, ale faktycznie feta musi się sprawdzać w tym połączeniu smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Roladki wyglądają przepysznie, koniecznie muszę wypróbować przepis, ja zamiast fety używam ser bałkański(np.z lidla), jest trochę delikatniejszy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam ten ser, o którym piszesz, też bardzo go lubię i idealnie nadaje się do takich roladek :-)

      Usuń
  5. Przepyszne . Ja troche zmodyfikowalem Danie i pomieszalem ser Fata z serem kozim . Ogolnie rewelacja.
    Sam lubie experymentowac i kocham gotowac. Wglowie sie cos tworzy kupuje mieszam i zjadam pysznie :)

    Pozdrawiam
    Adam - brat Marcina ktorego Twoja Mama jest chrzestna :-D

    Fajna strona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam i dziękuję.
      Właśnie o to chodzi, żeby zmieniać, kombinować, komplikować i zjadać :)
      Nie wiedziałam, że do Was też dotarły echa mojego blogowania. Strasznie mi miło :)
      Pozdrawiam,
      Aga

      Usuń
  6. Ale cudo u Ciebie! Będę musiała kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń