Śródziemnomorska bryza na talerzu. Lekki posiłek z przewagą warzyw - soczystych pomidorów, czosnku, cebuli oraz nadających charakterystycznego smaku oliwek. Wszystko skropione złocistą oliwą z oliwek, oprószone oregano i zapieczone.
Składniki:
8 udek z kurczaka
8 ziemniaków
2 cebule
3 pomidory
1 puszka pomidorów bez skórki
3 ząbki czosnku
2 garście oliwek zielonych bez pestek
sól, pieprz, cukier
oregano suszone
chilli suszone w płatkach
oliwa z oliwek
Dobry kurczaczek nigdy nie jest zły. Danie w sam raz na niedzielny obiad dla całej rodziny. Nieskomplikowane w przygotowaniu. Może przenieść w regiony gdzie wiejący wiatr przyjemnie muska po skórze, a słońce świeci niemal przez cały rok. No to zaczynamy naszą podróż. Udka z kurczaka nacieramy solą, pieprzem, chilli i oregano. Pomidory sparzamy wrzątkiem, usuwamy skórę i kroimy w kostkę. Mieszamy je z pomidorami z puszki, doprawiamy łyżeczką cukru solą, pieprzem i oregano. Dodajemy oliwki, pokrojoną cebulę, czosnek oraz ósemki obranych ziemniaków. Na warzywach układamy kawałki kurczaka. Można wszystko delikatnie przemieszać. Wierzch skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy oregano. Doradzam też dosolić, zwłaszcza ziemniaki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na godzinę. Pomidory puszczają dużo pysznego soku. Dzięki temu danie nie jest suche, mięso mięciutkie i soczyste, no i te oliwki!
Powodzenia i smacznego!
Wygląda rewelacyjnie -w takim wydaniu udek jeszcze nie próbowałam ale najwyższy czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!
Ja bardzo często robi takie mięsko pieczone. Jest tanie i bardzo smaczne:))))
OdpowiedzUsuńMission completed ;) zrobilam w weekend na obiad i dodatkowo dolozylam fete-fajnie sie przyrumienila. Bylo pysznie a malo z tym roboty!
OdpowiedzUsuń