piątek, 20 lipca 2012

MUFFINKI ZE SNICKERSEM


Uwielbiam natrafiać na chrupiące orzeszki w tych muffinkach.  Snickers fantastycznie rozpływa się w cieście i pozostawia gdzieniegdzie czekoladowy i orzechowy akcent. 

Składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 batony Snickers
2 jajka
szklanka jogurtu naturalnego
100 ml oleju

Z muffinkami zawsze idzie szybko i bezboleśnie. Piekarnik był już nagrzany, bo piekłam w nim obiad, więc szkoda było zmarnować taką okazję. A deser po obiedzie też przecież się należy :) Więc jak obiad siedział jeszcze w piekarniku odmierzyłam mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli i wymieszałam dokładnie w misce. Nie dawałam więcej cukru, bo stwierdziłam, że batoniki dodatkowo dosłodzą całość. Dodałam posiekane Snickersy. Odłożyłam 12 kawałków by położyć je później na wierzchu każdej babeczki. W drugiej misce wymieszałam jogurt z jajkami i olejem, a następnie wlałam tę miksturę do miski z mąką. Wymieszałam byle jak i zaczęłam nakładać ciasto do papilotek. Użyłam papierowych. Wyłożyłam nimi blachę muffinkową. Zawsze piekę w papilotkach, ale pewnie po uprzednim natłuszczeniu formy można by spróbować i bez nich. Ja zawsze rozkładam całe ciasto na równe 12 porcji. Na wierzchu każdej położyłam jeszcze po kawałeczku Snickersa i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C na 25 minut.
Było to niczym cudowne rozmnożenie. Z czterech Snickersów wyszło dwanaście pysznych snickersowych muffinek, co daje o osiem uśmiechniętych buzi więcej. Oczywiście pod warunkiem, że jedna osoba zjada tylko jedną babeczkę. A to może być trudne ;)
Powodzenia i smacznego!





26 komentarzy:

  1. To chyba musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. To na pewno jest pyszne! :o I wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj mój syn choć już dorosły, cieszyłby się jak dziecko z tych muffinek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja i wszyscy konsumujący dokładnie tak się cieszyliśmy - jak dzieci!
      ;)

      Usuń
  4. bardzo pomysłowe :) wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. przeboskie! dodaję do listy przepisów do natychmiastowego wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham snickersy, muffinki jak najbardziej dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Całkiem sporo w nich Snickersów, muszą być przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. o jaaaa... ale rozpustne! i piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Juz biegne po snickersy i mam nadzieje,ze beda takie jak na zdjeciu.pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nienawidzę gotować ! Twoje przepisy, zdjęcia pasja spowodowały ,że powoli,powili, drobnymi kroczkami zaczynam oswajać się z kuchnią.
    Muffinki dziś piekę drugi raz, wczorajsze rozeszły się w zastraszającym tempie u mnie w pracy. Dziękuję Ci,że jesteś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja się cieszę ;)
      Strasznie mi miło i trzymam kciuki za dalsze sukcesy kulinarne!

      Usuń
  11. No rewelacja:)
    Koniecznie muszę wyprubowac

    http://kuchareczkamala.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają smakowicie, chętnie wypróbuję :)

    http://zielone-oko-w-rosole.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają przesmacznie :) Dzisiaj wypróbuję przepis i zobaczymy czy wyjdą mi tak samo piękne :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Jutro zabieram się za robienie ich ;) Ciekawy jest Twój blog, dlatego znalazłaś się u mnie :)
    Życzę miłego i spokojnego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  15. a co jeśli nie mam blachy muffinkowej? mogę piec bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli masz pojedyncze silikonowe foremki to oczywiście, ale w samych papierkach obawiam się, że mogą mocno stracić kształt lub rozlać się za bardzo.

      Usuń
  16. Dzisiaj zrobiłam te muffiny. Są bardzo smaczne:) Piekłam je przez 20 minut i moim zdaniem tyle wystarczy (inaczej mogą zrobić się suche). I naprawdę trzeba dodać dużo Snickera!:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie zrobiłam! Dodałam mniej niż połowę cukru i trochę miodu. Nie są za słodkie! Są pyszne!! ;-D Polecam i dziękuję za świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  18. Niedługo urodziny brata, zrobie mu je w prezencie.

    OdpowiedzUsuń
  19. Najlepsze muffinki są na mące orkiszowej pełnoziarnistej i ja nie dodaję cukru tylko sam waniliowy ,ponieważ inne dodatki są słodkie.Bardzo smaczne tez są muffinki z musli z duzą ilością owocow i orzechòw.

    OdpowiedzUsuń
  20. Kurcze zrobiłam te muffinki zachęcona komentarzami i klapa NIE SMAKOWAŁY mi i mojej rodzinie .
    Wyglądają pięknie a tylko wyglądają:((

    OdpowiedzUsuń
  21. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń