Jest to dosyć ciekawe połączenie. Może nie curry samo w sobie ale z kiwi na pewno. Należy tylko upewnić się, że owoc jest dojrzały. Powinien być słodkawy, bowiem tylko wtedy dobrze wkomponuje się w smak curry. Kiwi w daniu głównym to rzadkość, ale w takim połączeniu sprawdza się rewelacyjnie. No i liczy się przede wszystkim to , że nie ma nudy ;)
pierś z kurczaka
1 duże kiwi
1 papryka zielona
1 papryczka chilli
100 g wędzonego boczku
5 ząbków czosnku
3 łyżki mieszanki curry
1 łyżka mąki ziemniaczanej
oliwa, sól, pieprz
ryż
Pierś z kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy solą, pieprzem, łyżką mieszanki curry, dodajemy pokrojoną w kosteczkę papryczkę chilli, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby smaki się połączyły.
W tym czasie boczek , paprykę i kiwi kroimy w paseczki.
Na patelni podsmażamy boczek. Gdy się zrumieni zdejmujemy go z patelni zostawiając wytopiony tłuszcz i dodajemy posiekany czosnek, chwilę podsmażamy a następnie dodajemy resztę mieszanki curry. Jeśli jest zbyt suche należy dodać odrobinę oleju. Mieszamy aby przyprawa połączyła się z tłuszczem.
Dodajemy kurczaka, rumienimy go. Następnie dodajemy paprykę, sól i pieprz, mieszamy i chwilę podsmażamy.
Wlewamy szklankę wody i dusimy do momentu aż papryka zmięknie. Gdy jest już prawie gotowa dodajemy kiwi i podsmażony wcześniej boczek. Całość zaprawiamy mąką ziemniaczaną wymieszaną z dwiema łyżkami zimnej wody. Równomiernie rozprowadzamy. Gdy się zagotuje potrawa jest gotowa.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem. Z podanych proporcji powinno wystarczyć sosu dla 4 osób. Ryżu gotujemy wedle upodobań. Powodzenia i smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz