środa, 3 czerwca 2015

SAŁATKA Z BURAKIEM I FETĄ


Składniki:

rukola
2 buraki
100 g fety
awokado
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
oregano
pieprz

Czasami zdarza mi się tak połączyć smaki, że kombinacja zasługuję na Nobla. Ta sałatka jest jednym z przykładów. Wiem, że nie zabrzmiało to zbyt skromnie ale taka jest prawda. Jeżeli znudziliście się jedzeniem w kółko takich samych sałatek polecam rukolę z pieczonymi burakami i fetą. Trzeba niestety wcześniej zaplanować jej robienie lub upiec buraki i w marynacie przechowywać w lodówce ( najlepiej przez całą noc je marynować ). Ja tak zrobiłam. Najpierw upiekłam buraki. Zawijam je w folię aluminiową i wstawiam do piekarnika na około godzinę (180C). Gdy przestygną obieram je ze skórki, kroję w kostkę, mieszam z czosnkiem wyciśniętym przez praskę, dwiema łyżkami oliwy i łyżką octu balsamicznego. Wstawiam je do lodówki. Najlepiej w zamkniętym pudełku do przechowywania żywności. Wtedy można wyjmować ile nam potrzeba w danym momencie, a reszta czeka na swój czas w lodówce (można je tak przechowywać nawet kilka dni). Takie buraki są przepyszne. Można je również dodawać jako dodatek do mięs lub kanapek. Jak już mamy gotowe buraki to przygotowanie takiej sałatki zajmuje dosłownie chwilkę. Na płaskim półmisku układamy rukolę, na niej buraki, pokruszoną fetę oraz pokrojone awokado. Całość skrapiamy oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym i oprószamy oregano i pieprzem. Gotowe. Powodzenia i smacznego!




1 komentarz:

  1. O jakbym zjadła chętnie taką sałatkę, ma wszystko co lubię.

    OdpowiedzUsuń