środa, 20 listopada 2013

PIECZONA CIECIORKA



Składniki:

puszka cieciorki
łyżka oliwy
szczypta chilli
szczypta granulowanego czosnku
sól

Uogólniając ludzi można podzielić na dwie kategorie - tych co lubią słodycze i tych co nie lubią. Ci, którzy nie przepadają za słodkim są zazwyczaj słonolubni. Słone przekąski niestety mają to do siebie, że są niezdrowe, ociekające tłuszczem, solą lub napakowane pustymi węglowodanami. Ha! Mam zdrową propozycję dla wszystkich, którzy muszą coś chrupać - pieczona cieciorka. Zdrowa, pełna białka, po prostu idealna! Robi się sama, można kombinować ze smakiem dodając różne przyprawy. Wystarczy dokładnie odsączyć cieciorkę z zalewy. Najlepiej osuszyć ją nawet papierowym ręcznikiem. Następnie w salaterce mieszamy oliwę z przyprawami ( ja dałam chilli i granulowany czosnek) i odrobiną soli. Do salaterki dodajemy cieciorkę i mieszamy tak, by każde ziarenko było pokryte oliwą i dodatkami i wysypujemy na blachę z papierem do pieczenia. Rozkładamy ją równomiernie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 30-40 minut. Podaję taki szeroki zakres czasowy bo każdy piekarnik piecze inaczej. Cieciorkę należy piec do momentu aż ziarenka są chrupiące. Proste i super zdrowe. Teraz każdy film i mecz już tylko z pieczoną cieciorką. Chipsom mówimy NIE! Powodzenia i smacznego!



9 komentarzy:

  1. Super pomysł, koniecznie muszę spróbować:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja właśnie należę do tych, co słodycze jedzą od święta. Z chęcią zjadłabym natomiast cieciorkę, którą uwielbiam, jako słona przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam cieciorki..ale widzę, że dużo tracę. Musze to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, akurat mam słoiczek w zapasie :)
    Jestem zdecydowanie słodkolubna, ale od czasu do czasu lubię też do pochrupania coś słonego - najczęściej do filmu właśnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam cieciorkę, jest rewelacyjna i można robić różne smaki - z chilli, z curry, z czosnkiem granulowanym, z solą i pieprzem, kto co lubi ;-)

      Usuń
  5. Uwielbiam pieczoną cieciorkę! Dzięki, że przypomniałaś mi o jej istnieniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już od dawna chcę zrobić taką cieciorkę i właściwie nie wiem na co czekam... ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowna jako przekąska do pochrupania . Na pewno bardzo bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobiłam wczoraj, wyszła super! dodaje do listy sprawdzonych;-)

    OdpowiedzUsuń