Składniki:
puszka cieciorki
łyżka oliwy
szczypta chilli
szczypta granulowanego czosnku
sól
Uogólniając ludzi można podzielić na dwie kategorie - tych co lubią słodycze i tych co nie lubią. Ci, którzy nie przepadają za słodkim są zazwyczaj słonolubni. Słone przekąski niestety mają to do siebie, że są niezdrowe, ociekające tłuszczem, solą lub napakowane pustymi węglowodanami. Ha! Mam zdrową propozycję dla wszystkich, którzy muszą coś chrupać - pieczona cieciorka. Zdrowa, pełna białka, po prostu idealna! Robi się sama, można kombinować ze smakiem dodając różne przyprawy. Wystarczy dokładnie odsączyć cieciorkę z zalewy. Najlepiej osuszyć ją nawet papierowym ręcznikiem. Następnie w salaterce mieszamy oliwę z przyprawami ( ja dałam chilli i granulowany czosnek) i odrobiną soli. Do salaterki dodajemy cieciorkę i mieszamy tak, by każde ziarenko było pokryte oliwą i dodatkami i wysypujemy na blachę z papierem do pieczenia. Rozkładamy ją równomiernie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 30-40 minut. Podaję taki szeroki zakres czasowy bo każdy piekarnik piecze inaczej. Cieciorkę należy piec do momentu aż ziarenka są chrupiące. Proste i super zdrowe. Teraz każdy film i mecz już tylko z pieczoną cieciorką. Chipsom mówimy NIE! Powodzenia i smacznego!
Super pomysł, koniecznie muszę spróbować:-)
OdpowiedzUsuńJa właśnie należę do tych, co słodycze jedzą od święta. Z chęcią zjadłabym natomiast cieciorkę, którą uwielbiam, jako słona przekąskę :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam cieciorki..ale widzę, że dużo tracę. Musze to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńMniam, akurat mam słoiczek w zapasie :)
OdpowiedzUsuńJestem zdecydowanie słodkolubna, ale od czasu do czasu lubię też do pochrupania coś słonego - najczęściej do filmu właśnie :)
Polecam cieciorkę, jest rewelacyjna i można robić różne smaki - z chilli, z curry, z czosnkiem granulowanym, z solą i pieprzem, kto co lubi ;-)
UsuńUwielbiam pieczoną cieciorkę! Dzięki, że przypomniałaś mi o jej istnieniu ;)
OdpowiedzUsuńJuż od dawna chcę zrobić taką cieciorkę i właściwie nie wiem na co czekam... ;)
OdpowiedzUsuńCudowna jako przekąska do pochrupania . Na pewno bardzo bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam wczoraj, wyszła super! dodaje do listy sprawdzonych;-)
OdpowiedzUsuń