piątek, 18 października 2013

SMAŻONE BANANY


Składniki:

banany
masło

Na koniec tygodnia jak zazwyczaj mam "wisienkę na torcie". No dobra, nie żadna to wisienka, a banan i nie tort, a masło, ale gwarantuję, że równie pyszne. Kto by pomyślał, że wystarczy banan i odrobinę masła i można mieć taki pyszny deser. Banany nie powinny być zbyt dojrzałe. Skórka powinna być żółta, ale lepiej by była bez brązowych plamek. Całkiem zielone pewnie nie będą wystarczająco słodkie. By zrobić te chrupiące z wierzchu, a jednoczenie rozpływające się w ustach bananowe talarki wystarczy rozgrzać masło na patelni i przyrumienić z obu stron banany pokrojone w plasterki ( plasterki około 1 cm ). No i tyle.
Tylko się nie spieszcie, rumieńcie je na dosyć wolnym ogniu, by nie spalić masła, w miarę potrzeby dodajcie go więcej. Boniu, jakie one są pyszne! Powodzenia i smacznego!




9 komentarzy:

  1. Ja takie dobie do pancakes'ow i jeszcze, zeby byl dietetycznie, polewam czekolada :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne w swej prostocie! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Banany smażone to rewelacja i to fakt! :) Ale popruszone odrobina cynamonu... to już prawdziwy rarytas. Ale jeśli na patelnię do masła dodamy odrobinę ekstraktu waniliowego tak by masło nabrało waniliowego posmaku i oddało potem bananom a na koniec na talerzu już popruszymy cynamonem to jesteśmy w kulinarnym niebie :) Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  4. sa pyszne- spróbowałam...

    OdpowiedzUsuń
  5. wlasnie moj 3 latek jest zachwycony ...tata jeszczeeeee raz !!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. .....i podać z lodami waniliowymi..(aby były dietetyczne, bo nie dla smaku)........pyszne polecam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Proste smaczne pożywne :) dzięki

    OdpowiedzUsuń